"Femtofako ile katarakt ameliyatı, bu hali ile güvenli değil"

Son dönemlerde sıkça duyulan Femtofako(Femto Saniye Lazer teknolojisi) ile katarakt tedavisine uzmanlar temkinli yaklaşıyor.

Son dönemlerde sıkça duyulan Femtofako(Femto Saniye Lazer teknolojisi) ile katarakt tedavisine uzmanlar temkinli yaklaşıyor. Hem hekim, hem de hasta açısından konforlu ve sağlıklı bir tedavi şekli olduğu iddia edilen yöntemle ilgili bilgi veren Op. Dr. İbrahim Taşkın, uygulamanın mevcut haliyle güvenli olmadığını savundu.

Femtosaniye lazerin saydam dokularda kesi oluşturmayı sağlayan 1053 nm dalga boyunda bir ışık demeti olduğunu ifade eden Taşkın, göz hastalıklarında kullanımının excimer laser tedavisinde korneal flep kaldırma ile yaygınlaştığını ve bugün gelişmiş tüm merkezlerde femtosaniye laserin kullanıldığını ifade etti. Excimer laser tedavisi için flep kaldırmanın da güvenli bir yöntem olduğunu hatırlatan Taşkın, femtolazerin kataraktta kullanımının yeni bir yöntem olduğunu, ancak dünyanın hiç bir ülkesinde standart tedavi olarak kullanılmadığını vurguladı. Femtofakonun hasta ve hekim için güvenli olmadığını, ancak hastaları yönlendirmek amacı ile kullanılan bir reklam aracı olduğunu öne süren Taşkın'a göre, tam tersine riski arttırmakta, süreyi uzatmakta ve ayrıca hastaya iki farklı ameliyathanede müdahale edilmesi nedeniyle psikolojik durumunu olumsuz etkilemekte.

Femtolaser ile katarakt cerrahisinin bugünkü teknolojisi ile emekleyen bir çocuğa benzetilebileceğine dikkat çeken Op. Dr. İbrahim Taşkın, "Teknoloji hızla gelişecek ve 3-5 yıl sonra katarakt cerrahisinde yararlı hale gelebilir. Maya Göz olarak bizde de femtosaniye laserin en üst modellerinden biri olan İFS 150Khz var. Ancak bu femtosaniye laser, excimer laser tedavisinde kullanılıyor. Bugün katarakt ve refraksiyon cerrahisi ile uğraşan hekimlerin büyük çoğunluğu 'katarak tedavisi için var olan femtosaniye laserlerin henüz yetersiz ve geliştirilmeye ihtiyacı olduğu' kanaatindedir." dedi.

Femto kataraktın bu kadar reklam ediliyor olmasını Türkiye'de sağlık sektörünün hızla özelleşmesine bağlayan Taşkın, aynı zamanda büyük sermayenin eline geçtiğine de vurgu yaptı. Milyonlarca Dolar para harcayan sermaye sahipleri bu parayı kazanca dönüştürmek için hızla sağlığı ticarete dönüştürdüğünü öne süren İbrahim Taşkın, "Dolayısı ile yapılan işin getirisi ön plana çıkmaktadır. Bu tür yanlış yönlendirici ve haksız rekabet oluşturan reklamların cezası ağır olmalı ve patronlar buna cesaret edememelidir. Tanıtımlar bilgilendirme amaçlı olmalıdır." uyarısında bulundu.

Katarakt cerrahisinde bugün altın standardın FAKO+IOL olduğunu söyleyen Taşkın, şunları söyledi: "Türkiye ve dünyada katarakt cerrahisinde kullanılan, hasta ve hekim yararına, riski en az olan tedavi akoemülsifikasyon yöntemidir. Ülkemizin her yerinde bu tedavi başarı ile yapılmakta ve mükemmel sonuçlar alınmaktadır."

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ