Felçli hastalara yeni umut

Omurilik felci geçiren bir kişi kök hücre nakli sayesinde yeniden yürümeye başladı

Dünyada ilk kez denenen bir yöntemle felçli bir kişi burun boşluğundan alınan kök hücrelerin omuriliğine nakledilmesinin ardından yeniden yürümeye başladı.

Polonya'da İngiliz bilim adamlarının katkısıyla yürütülen araştırmada, 2010 yılında uğradığı bıçaklı saldırı sonucunda göğsünden aşağısı felç olan 40 yaşındaki Darek Fidyka'nın omuriliğine koku alma hücreleri operasyonla nakledildi.

Tedaviden iki yıl sonra tutunarak yürüyebilen Fidyka, tekrar yürüyebilmenin "inanılmaz bir duygu" olduğunu söyledi. Fidyka, "Vücudunuzun yarısının hissedemediğinizde çaresizsiniz. Fakat o his geri geldiğinde kendinizi yeniden doğmuş gibi hissediyorsunuz" diye konuştu.

Projede yer alan İngiliz bilim adamlarına başkanlık eden University College London Nöroloji Enstitüsü'nden Profesör Geoff Raisman ise elde edilen başarının "insanın Ay'da yürümesinden daha önemli bir gelişme" olduğunu dile getirdi.

Nakil operasyonunda kendini sürekli yenileyen koku alma hücreleri kullanıldı. Kültür ortamında çoğaltılan hücreler, bıçak darbeleri almış bölgenin üstüne ve altına yerleştirildi. Omuriliğin zedelendiği bölgenin altına ve üstüne bu yolla 100 mikroenjeksiyon yapıldı.

Bilim adamları, koku almayı sağlayan kompleks ağdaki sinirlerin, insanın yetişkinlik hayatı boyunca kendini yenileyen yegane sinir hücreleri olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, koku almada uzmanlaşmış hücrelerin bulunduğu bölgeden alınan kök hücrelerin omuriliğe yerleştirilmesinin buradaki dokuların birbirine bağlanmasına yardımcı olduğunu ifade ediyor.

Felçli hastalara umut verici araştırmanın detayları Cell Transplantation dergisinde yayımlandı.

Manşetler

DUYURU-4