Felçli hastalara 'Walkbot' robot ile yürüme umudu doğdu

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulun ‘Robotik Rehabilitasyon’ ile uzun zaman yürüyemeyen hastalar yürüyecek.

Yaklaşık 1,5 milyon TL.’ye mal olan Wolkbot ‘Robotik’ Güney Koreli mühendisler tarafından Kars’a getirilerek kurulumu yapıldı. Kurlumu yapılan robot basına tanıtıldı.
 
Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’ın girişimleriyle üniversite hastanesine kazandırılan ‘Wolkbot’ robot, KAÜ Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde; her iki bacakta felç, (Propleji), tek kol, tek bacak, (Hemipleji), Parkinson ve Omurilik yaralanmaları sonucunda problem yaşayan hastalara umut ışığı oldu.
 
Türkiye’de benzerlerinin olduğu ve Güney Kore’de üretilen son teknoloji ‘Walkbot’ marka robotun Türkiye’de ilk ve Kars’ta kullanılacak olması ise dikkat çekti. Güney Koreli teknikerlerin getirip kurdu robot, bir haftalık eğitim sonrasında hastalara hizmet verecek.
 
Daha önce aynı tür cihazları 4 yıl boyunca kullandığını ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Fizyoterapi Teknikeri Alkan Şimşek,  “Rehabilitasyon hastalarında gerçekten başarılı bir cihaz. Fizyoterapist arkadaşların yaptığı rehabilitasyon çalışmalarında onlara destek sağlayan ve tedavilerinin daha hızlı bir şekilde sonlandırılması ve iyi bir sonuç alınması hedefleyebileceğimiz bir cihazımız. Kars bölgesinde de uzun zamandır beklenen bir cihazdı. Girişimler sonucu cihazımızı buraya getirdik ve kurulumu tamamladık. Eğitimleri tamamladıktan sonra tedavi aşamasına geçeceğiz” dedi.
 
Cihazın teknik özelliklerini de anlatan Şimşek, “Cihazımız normalde rehabilitasyon grubunda, robotikrehabilatasyon konseptinin Türkiye’ye gelmesiyle birlikte artık illerimizde yayılmaya başlayan bir cihaz. Tedavi kapsamında fizyoterapist arkadaşlara rehabilitasyon programlarına destek vermeyi amaçlayan, daha çok yürüyüş bozuklukları ve felçli hastalarda kullanılan tam olarak Parkinson, emes,  Alzheimer gruplarında aktif olarak kullandığımız kişinin yürüyüşünü simetrik olarak destekleyen, rehabilitasyon çalışmalarında arkadaşlarımıza destek veren bir cihazdır. Rehabilitasyon yürüyüş ivmeleri olarak bize zaman kazandıran ayriyeten hastanın eşgüdümlü olarak yürüyerek daha etkin bir şekilde motivasyon olmasını sağlayan motive eden ve tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasını hedefleyen bir cihazımızdır. Eğitimlerimizi tamamladıktan sonra kısa sürede hastalarımızın hizmetine sunacağız” diye konuştu.
 
“Türkiye’de marka olarak ilk olma özelliğini taşıyor”
 
Woltbot Rehabilitasyon ve Yürüyüş cihazımız Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor. Bu firmanın ve sistemin Türkiye’ye ilk defa geldiğini ve ilk defa Kars’ta kullanacağını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Fizyoterapi Teknikeri Alkan Şimşek, “Cihazdan gerçekten olumlu bir sonuç elde etmeyi planlıyoruz. Tedavi açısından başarılı programlara sahip, üst düzey bir teknoloji kullanılmış. Tercih etmemizdeki en büyük sebep bu oldu. Hastalarımızla çalışmalarımızda bize gerçekten ciddi bir destek sağlıyor. Bunun içinde medikal sistem ve medikal destek olarak bize en iyi hizmeti sağlayacak cihazla çalışmamız tedavi kalitemizi artırmakta ciddi bir önem taşıyor” şeklinde konuştu.
 
Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne kurulan Wolkbot robot Güney Koreli mühendisler tarafından deneme amaçlı çalıştırıldı.
 
Bir haftalık eğitimlerin ardından robot, 1 uzman Doktor, 1 Yardımcı Doktor, 3 Fizyoterapist, 6 yardımcı sağlık çalışanı ile hastalarına hizmet verecek. “Robotik Rehabilitasyon”da günde 10 hasta kabul edilecek.  Her hasta için 30-40 dakikalık seanslar uygulanacak.
 
Yeni versiyon “Walkbot”  hastaya normal fizyolojik (doğada yürür gibi)yürüme eğitimi vermesi, kalça eklemlerinde rotasyon yaparak merdiven inip çıkma hareketlerini desteklemesiyle dikkat çekiyor. Ağırlık eksiltme desteği ile daha az kuvvetle daha uzun süre egzersiz yapılmasına da imkan sağlıyor.

 

Manşetler

DUYURU-4