Canlıların yön bulmada ve zaman algısında en büyük yardımcısı olan ışığın fazlası ters etki yaratıyor. Bu durum milyarlarca böcek ve sineğin ölümüne sebep oluyor. 2000 yılında yapılan bir araştırmaya göre Almanya'da bulunan yaklaşık 6 milyon 800 bin sokak lambasının her biri sadece tek bir yaz gecesinde yaklaşık 150 bin haşereye mezar oluyor. Aynı şekilde projektörler ve petrol platformlarında kullanılan ışıklandırmalar da kuşları büyüleyerek kendilerine çekiyor. Işıkla adeta hipnotize olan kuşlar, son nefeslerini verene dek ışığı çevresinde daireler çiziyor.
Işık kirliliğine dikkat
Alman Wunderwelt Wissen dergisinin son sayısında yer alan bir habere göre, fazla ışığın sadece hayvanlar âleminde değil, insanlar üzerinde de olumsuz etkileri var. Bazı doktorlar ışık kirliliğinin insan hayatına ölümcül etkileri olabileceğini savunuyor. Bunun nedeni organizmanın sadece karanlıkta melatonin hormonu salgılaması. Melatonin, insanın gece gündüz vücut saatini ayarlayan sistemin önemli bir parçası… Ancak melatoninin tek işlevi bu değil. Bu hormona aynı zamanda hücre yenilenmesinde de ihtiyaç duyuluyor. Melatonin eksikliği farklı kanser türlerinin görülme sıklığını arttırıyor.
İsrail Hayfa Üniversitesi'nin yaptığı ve Viyana'da 2008 yılında düzenlenen 8. Avrupa Gece Gökyüzünün Korunması Sempozyumu'nda ortaya koyduğu bir araştırmaya göre geceleri yoğun şekilde aydınlatılan bölgelerde yaşayan kadınlarda meme kanserine yüzde 37 daha fazla rastlanıyor.