Özel hastanelerin fazla fark ücreti aldıklarına dair şikâyetlerin yoğunlaştığı bir dönemde Feyza Demir adlı bir hasta konunun üzerine ısrarla gidince yönetmelikteki yasal boşluk ortaya çıktı. Buna göre, hastanın şikâyeti yerinde bulunursa SGK hastaneye ceza kesiyor ancak hasta ödediği fazla parayı yönetmelikteki boşluk nedeniyle alamıyordu.
Demir’in başvurusu üzerine ortaya çıkan boşluğu çözmek için SGK yeni bir yönetmelik çıkardı. Ne var ki, bu yönetmeliğin de sorunu çözemeyeceği ileri sürülüyor.
Özel hastaneler, hastalardan fazladan ücret aldığı zaman, özel sağlık kurumlarından hizmet satın alım sözleşmesi kapsamında cezalandırılıyor. Eski yönetmeliğe göre bir hastadan fazladan alınan ücretin altı bin liradan az olmamak üzere en az 10 katı cezaya çarptırılabiliyordu. Demir’in başvurusu ise SGK’yı yeni yönetmelik yapmaya sevk etti. Yeni yönetmeliğin eskisine oranla birçok noktada açmazları olmasına karşılık, fazladan kesilen ücretlerle ilgili düzenlemesi şöyle: Fazla ücret alan hastane itiraz eden vatandaşa parasını iade ederse kesilecek ceza yarıya iniyor. Eğer hastane iade etmeye yanaşmaz ise o zaman aldığı ücretin 10 katı ceza ödüyor. Parasını geri alamayan vatandaş ise durumu ‘Hakem Heyeti’ne bildiriyor. Heyet de sorunu çözemezse vatandaş tüketici mahkemesine gidiyor. Orhan Demir yeni yönetmelikle belirlenen iade madesinin yeni olmadığını, hastanelerin parayı iade etmemekte ısrar ettiklerini söyleyerek, “Özel hastaneler hastaya parayı iade yerine cezanın tamamını ödemeye razı oluyor. Çünkü özel hastaneler para iadesinin yaygınlaşmasını istemiyor” dedi.
Farkı nasıl alınır?
Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemelerine göre özel hastaneler, hastanenin sınıf türüne göre sosyal güvencesi olan bir hastadan, Sağlık Uygulamaları Fiyatı’nın (SUT) yüzde 30’u ile yüzde 90’ı arasında bir ücretin yanı sıra, devlete verilmek üzere 12 liralık bir ücret alabiliyor. Örneğin; bir A sınıfı özel hastanenin tarifesine göre kardiyoloji bölümü muayene ücretinin 100 lira olduğu göz önüne alındığında, SUT fiyatı düzenlemesi uyarınca SGK, hastaneye muayene bedeli olarak 34 lira 60 kuruş ödüyor. Bu durumda hastadan hastanenin alabileceği maksimum para 34 liranın yüzde 90’ına denk gelen 30 lira 60 kuruş oluyor. Bu ücrete devlete verilmek üzere hastadan alınan 12 lira da eklendiğinde para miktarı 42 lira 60 kuruşa çıkıyor. Ancak özel hastanelerin çoğu SUT fiyatı üzerinden ilave ücret almak yerine kendilerinin düzenlediği tarifeler üzerinden para almaya çalışıyor.