Meme kanserine neden olan hücreleri yüzde 75 oranında bloke eden zerdeçal; karaciğer kanserinin metastaz yapmasını da yüzde 70 oranında engelliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren baharat, Alzheimer'ı da önlüyor
Tropik bölgelerde yetişen ve zencefil benzeri bir bitki olan zerdeçal (kurkumin); yüzyıllardır Hint tıbbı (Ayurveda) ve Çin tıbbında kullanılıyor. Son birkaç yıldır yapılan ve onay verilen birçok çalışma da; bu baharatın özellikle kanserden korunmada ve hastalığın tedavisinde çok faydalı olduğunu ortaya koyuyor.
HASARI DÜZELTİYOR
Köri baharatının üretiminde de kullanılan zerdeçalın; yemek borusunda oluşan kanser hücrelerini yok ettiği biliniyor. Zerdeçalın; bağırsakta polip oluşumunu engellediği, kolon, akciğer, prostat kanserlerinde de faydalı olduğu görülüyor. Zerdeçal; östrojeni taklit eden maddeleri bloke edebilme kabiliyetine sahip bir baharattır. Östrojen taklitçisi bu maddeler; özellikle meme kanserinin büyümesinde önemli rol oynuyor. İnsanlar üzerinde yapılan bir çalışma; zerdeçalın, östrojeni taklit eden kimyasalların neden olduğu kanserli hücreleri, yüzde 75 oranında bloke ettiğini ve büyümeyi tersine çevirdiğini gösteriyor. Ayrıca zerdeçal; parakuatın, nitrozaminler ve karbon tetraklorür gibi diğer kimyasalları bloke etmede de çok etkili... Zerdeçalın yararlı etkileri farelerde yapılan araştırmalarda da kanıtlandı. Son derece zararlı bir kimsayal madde olan dietilnitrozamin (DEN) verilen farelerde, karaciğer kanserinin geliştiği gözlendi. Fareler zerdeçal ile tedavi edildiğinde; kanserli hücrelerde yüzde 38 azalma gözlendi. Hint araştırmacılar, zerdeçalın hasarlı hücrelerin düzelmesinde etkili olduğunu söylüyor.
TÜMÖR KÜÇÜLÜYOR
Yapılan bir başka araştırma ise; zerdeçalın, kanserli tümörlerde yeni kan damarlarının oluşmasını önlediğini ve özellikle karaciğer kanserinde, hastalığın metastaz yapmasını yüzde 70 oranında engellediğini ortaya koyuyor. Karaciğer kanserinde tümörün yüzde 81 oranında küçülmesini de sağlıyor.
ZEYTİNYAĞI İLE BİRLİKTE TÜKETMEK GEREKİYOR
Zerdeçalın faydalarını bilen Hintliler, günde ortalama bir çay kaşığı zerdeçal tüketiyor. Hintliler'de Batılılar'a göre; akciğer kanseri 1/8, kolon kanseri 1/9, meme kanseri 1/5 ve böbrek kanseri 1/10 oranında daha az görülüyor. Hintliler'de çok kötü beslenmelerine rağmen, kanserin bu kadar az görülmesi, tamamen zerdeçal tüketimine bağlanıyor.
VÜCUTTAKİ EMİLİMİ ARTIYOR
Öte yandan yapılan bir araştırmada; Taksan grubu kanser ilaçlarına karşı direnç kazanan bazı tümörlerde; zerdeçalın etkili olduğu görülüyor. Bu baharatın; zeytinyağı, karabiber, acı kırmızı biber ile birlikte alınması ise vücuttaki emilimini yüzde 100'e yaklaştırıyor.
UÇUĞA İYİ GELİYOR
Zerdeçal baharatının antiviral etkisi de var. Bu baharatın uçuğa neden olan Herpes Simplex virüsünü yok ettiği birçok bilimsel dergide yayımlanmıştır.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Kanserli hücreleri bloke eden zerdeçal baharatı, uzun vadede de ümmin (bağışıklık) sistemini güçlendiriyor. Sloan-Kettering Kanser Merkezi'nde araştırmalar yapan bilim adamları; zerdeçalın, kanserden korunmada da çok etkili olduğu görüşünde...
ANTİKORLAR ARTIYOR
Bu baharatın alımından sonra bağırsak mukozasını inceleyen araştırmacılar; CD4+T-Helper ve B tipi bağışıklık hücrelerinin sayısının daha fazla olduğunu gözlemliyor. Bu, vücudun da bağışıklık sisteminin geliştiğini gösteren bir bulgu... Öte yandan Hint araştırmacılar; farelere zerdeçal verildiğinde, antikorların arttığını ve dolayısıyla bağışıklığın güçlendiğini de vurguluyor.
Prof. Dr. ERKAN TOPUZ