'Fast food' 15 günde kanser riskini artırıyor

ABD'de yaşayan Afrika kökenlilerle, Afrika ülkelerinde yaşayanlardan oluşan iki grup beslenme biçimleri değiştirilerek teste tabi tutuldu. Hamburger yemeye başlayanlarda 15 günde bağırsak kanseri riski arttı

Tüketilen gıdalarla kanser riski arasındaki ilişkiyi araştıran ABD'li bilim insanları ürkütücü sonuçlara ulaştı. Buna göre fast food tarzı (hamburger, patates kızartması, pizza v.b.) gıdalarla beslenen insanların bağırsak kanserine yakalanma riski, lifli gıdalar tüketenlere göre çok daha yüksek çıktı. Üstelik sadece 15 gü boyunca fast food yenilmesi bile bağırsak kanserine yakalanma riskinin artmasına yetiyor. ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nden Prof. Stephen O'Keefe ve ekibi, ABD'de yaşayan Afrika kökenli 20 kişiyi Afrika diyetine başlattı. Buna karşılık Güney Afrika Cumhuriyeti'nin KwaZulu- Natal bölgesindeki 20 Afrikalı'ya da Amerikan beslenme tarzı fast food yiyecek verilmeye başlandı. 15 gün boyunca ABD'deki Afrika kökenliler lifli gıdalar tüketirken; Güney Afrika'daki kontrol grubu da protein ve yağ açısından zengin gıdalar tüketti. Deneyin sonunda her iki grubun mide ve bağırsaklarından örnekler alınarak incelendi. Batılı tarzda yiyenlerin vücudunda bağırsak kanseri riski oluşturan bakteriler türediği, Afrika diyetini uygulayanların vücudundaysa sindirime yardımcı bakteriler ürediği tespit edildi. Prof. O'Keefe "Bu sonucu bekliyorduk. Ancak 15 günde bağırsak kanseri riskinin net bir biçimde artması bizi şoke etti" dedi. İngiltere'deki Imperial Üniversitesi'nden Jeremy Nicholson ise "Sonuçlar bağırsak kanserine yakalanma riskinin genetik nedenlerden çok beslenme alışkanlıklarıyla ilgili olduğunu göstermesi açısından çok önemli" dedi.

AFRİKA MUTFAĞI TAHILLI

Yandaki tabak, geleneksel Afrika mutfağının vazgeçilmez yiyecekleriyle hazırlanmış. Afrika mutfağının olmazsa olmazı tahıl ürünleri. Sebze ve meyve de bolca tüketiliyor. Nitekim araştırmada beslenme biçimi değişikliğinin etkisini ölçmek için Güney Afrikalı gruba hamburger, kızarmış patates gibi yağlı gıdalar verilirken ABD'deki grup tahıl, yulaf, meyve ve sebze ağırlıklı diyet programıyla test edildi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ