"Fark ücreti soygunu devam ediyor!"

Özel hastanelerin aldıkları fark ücretlerini değerlendiren Hasta Hakları Aktivistleri Başkanı Orhan Demir “Özel hastaneler hastadan ‘haksız kazanç’ elde ediyor, SGK ve Sağlık Bakanlığı ise seyrediyor” dedi.

Hasta Hakları Aktivistleri Başkanı Orhan Demir yaptığı açıklamada şu görüşleri diler getirdi.

Bilindiği üzere, 29 ocak 2010 tarihinde yayımlanan “Özel Hastaneler ile Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge” gereği oluşturulan Komisyon tarafından SGK ile sözleşmesi bulunan özel hastanelerin, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden 01 Ocak 2011 tarihinden itibaren alabilecekleri ilave ücret oranları yayımlanmıştı.

En Fazla Yüzde Yetmiş Fark Alınabilir

Söz konusu Yönerge kapsamında puanlandırılan hastaneler, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sunmuş oldukları sağlık hizmetleri karşılığında en fazla;

- 0–200 puan arası hastaneler: yüzde 30,
- 201–400 puan arası hastaneler: yüzde 40,
- 401–600 puan arası hastaneler: yüzde 50,
- 601–800 puan arası hastaneler: yüzde 60,
- 801–1000 puan arası hastaneler yüzde 70 oranında ilave ücret alabilmektedirler.

Yönerge kapsamında puanlandırılmayan diğer özel sağlık hizmeti sunucuları ise en fazla yüzde 30 oranında ilave ücret alabilirler.

Fazla Fark Ücreti Alan Kurumun Sözleşmesi İptal Edilmeli

Hastaneler tarafından yukarıda belirtilen oranlardan daha fazla oranda ilave ücret alındığının tespit edilmesi halinde, protokol ve sözleşme hükümleri gereğince işlem yapılabileceği ifade edilmektedir.

Hastanenin Sınıfı ve Alınan Ücret Bilgisinin Tarifesi Asılmaz Zorunda

Aynı yönergenin ilgili maddelerinde hastaneler her yılın 1 Ocak tarihi itibariyle aldıkları hastane puanını ve 13 üncü maddedeki esaslara göre alabilecekleri ilave ücret oranını hastaların bulundukları ortamlara 50x50 cm ebatlarında görülecek tarzda asarlar denilmektedir.

Acil Durumlarda Kesinlikle Ücret Alınamaz

Öte yandan aynı yönergene Aşağıda belirtilen sağlık hizmetlerinden hiçbir şekilde ilave ücret alınmayacağı açık olarak dile getirilmektedir.

-Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri
-Yoğun bakım hizmetleri
-Yanık tedavisi hizmetleri
-Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri,
-Yeni doğana verilen sağlık hizmetleri
-Organ, doku ve hücre nakilleri
-Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
-Diyaliz tedavileri
-Kardiyovasküler cerrahi işlemleri.

Fazla Fark Ücreti Yoğun Şekilde Şikâyet Ediliyor

Derneğimize son günlerde yapılan fazla fark ücreti ve acil servis hizmetlerinden ücret alındığıyla ilgili şikâyetler, yukarıda ifade edilen bilgiler ışığında değerlendirilerek bu hususta bir çalışma yapılması yoluna gidilmiştir.

Yapılan çalışmada öncelikle Söz konusu yasal mevzuat incelenmiştir.

İstanbul’daki A (801-1000 Puan aralığı) sınıfı hastanelerin verdikleri hizmetler karşılığında Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alacağı ücretler ile hizmet alan SGK'lı veya bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından alabileceği fark ücretleri tespit edilmiştir.

Tespit edilen ve aşağıdaki listede isimleri bulunan A sınıfı kurumla sözleşme imzalamış Özel hastaneler tek tek telefonla aranmış aranan zaman aralığı gün ay ve saat olarak kaydedilerek yetkili kişilerden kardiyoloji ve dahiliye muayenelerinden ne kadar fark ücreti aldıklarının tespiti için aşağıdaki sorular sorulmuş ve dökümü ilişikte bulunan tablodaki cevaplar alınmıştır.

Haksız Kazanca Göz Yumuluyor

Yukarıdaki bilgilerde göstermektedir ki Özel Hastaneler Hasta ve hasta yakınlarının bilgi eksikliğini, tecrübesizliği ve mecburiyetini kötüye kullanarak, almaları gereken orandan fazla, fark ücretini ve muayeneye bağlı tektik ve diğer tahlil ücreti alıp haksız kazanç elde etmektedirler. Ayrıca bu yolla uymaları zorunlu olan yasal mevzuatları da ihlal etmektedirler.

Fazla Ücret Alan Kurum ve Yetkilileri Şikâyet Edilebilir

Yasaları ihlal ederek Haksız kazanç elde eden Özel ve Üniversite Hastaneleri SGK'ya, İl Sağlık Müdürlüklerine, Sağlık Bakanlığı'na şikayet edilebileceği gibi yetkililer hakkında Savcılıklara suç duyurusunda bulunulabilir. Yasadışı alınan ücretin iade edilmemesi durumunda iadesi için dava açılabilir.

TIMETURK

Manşetler

DUYURU-4