Facianın izleri psikiyatrik destekle silinecek

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının ardından hem şehit madencilerin yakınlarının hem olayda sağ olarak kurtulanların hem de başka maden ocağı çalışanlarının yararlanması için bölgeye psikiyatri polikliniği kuruldu.

İzmir Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 Mayıs'taki facianın ardından 21 Mayıs'ta Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla psikososyal destek koordinasyon ekibinin Manisa, Kütahya, Balıkesir ve İzmir'de kurulduğunu anlattı.

İzmir'de bir psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı ve bir şoförden oluşan 10 ayrı ekip kurduklarını, bunların başında da koordinatör olarak 5 psikiyatrist ve 2 çocuk psikiyatristinin görev yaptığını dile getiren Türkyılmaz, maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 56 tanesinin Bergama ve Kınık ilçelerindeki yakınlarının ziyaret edildiğini kaydetti.

Bu ekiplerin, Bergama'dan 11, Kınık'tan ise 45 olmak üzere 56 cenazesi olan aileden 280 kişiyle görüştüğünü, bu kişilerle ziyaretlerin ilk görüşmenin 1. ayında ve 6. ayında yeniden yapılacağını ifade eden Türkyılmaz, bundan sonraki süreçte kordinasyonun Aile ve Sosyal Politikilar Bakanlığı ve il müdürlüğüne geçtiğini belirtti.

"Öne çıkan şey tereddüt, çocuklara babalarının ya da aileden birinin öldüğünü söyleyememe durumunu gördük"

Ekiplerin aileleri ziyaretlerinde üzerinde durulması gereken önemli tesbitler yaptığına işaret eden Türkyılmaz, şunları söyledi:

"Ailelerde, en öne çıkan şey tereddüt, çocuklara aile babasının veya aileden birinin öldüğünü söyleyememe durumunu gördük. Bu ciddi bir sıkıntıydı. Bu konuda psikologlarımız, çocuk psikiyatristlerimiz ailelere destek oldu. Yine onların tek geçim kaynağı o evin erkeğinin madende çalışmasıydı. Derin acıları, üzüntüleri vardı. Yarınından endişe etme durumu vardı. Bu durum sayın başbakanımızın, bakanlarımızın ve hükümetimizin açıklamalarıyla maddi yönden nispeten rahatladılar. O tereddüt kalktı. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri, biz onların her daim yanlarındayız. Yarınlarıyla ilgili, sağlıklarıyla ilgili bir endişelerinin olmaması için çalışıyoruz. Çoğu madencinin ailesi ilçe merkezine uzak köylerde. Sağlığa ulaşmalarıyla ilgili elimizden gelen yardımı onlara sunmaya çalışıyoruz. Gerek İzmir merkezindeki hastanelere ulaşmada, gerek nakil takiplerinde gerekse doktor ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bu takipler, ziyaretler 3-5-6 ayda bitmeyecektir. Bu süre 6 ay 1 ya da 2 yıl sürebilir."

Psikiyatri poliklinikleri en az 6 ay hizmet verecek

Soma ilçesine çok yakın olan Bergama ve Kınık'ta 96 çocuğun yetim kaldığını, bu çocukların okul hayatlarında veya bundan sonra sıkıntılarının olup olmayacağıyla ilgili takiplerin çocuk psikiyatristleri, psikologlar ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nce yapılacağını ifade eden Türkyılmaz, ailelerin psikolog desteğine ihtiyaç duyduğunu ve ilk etapta bunun yapıldığını kaydetti.

Ekiplerin görüşmelerinde psikiyatrik takip gerektirecek hastaların olabileceği tespitine vurgu yapan Türkyılmaz şunları söyledi:

"Bu amaçla hem Kınık'ta hem de Bergama'da iki tane özel psikiyatri polikliniği kurduk. Hergün bir psikiyatristimiz var ayrıca haftada bir gün de çocuk psikiyatristi başvuranlara hizmet veriyor. Sadece Soma maden kazasından cenazesi olanlar faydalanmayacak. Yaralısı olan da, onların komşuları da olabilir olaydan etkilenenler buralardan yararlanacak. Kınık'taki toplum sağlığı merkezi içerisinde, Bergama'daki ise devlet hastanesi içerisinde hizmet verecek. Başvurular da var. Başvurular sonucunda hastaneye kaldırdığımız ve takiplerini yaptığımız, ilaçlı tedaviye başladıklarımız da var. Burada ilaçlı tedavi, psikoterapi gibi şeyler de yapılacak. Bu polikliniklerimiz en az 6 ay hizmet verecek. Yine vatandaşlarımızın talebine ve polikliniğin işlevine göre bunu kaldırıp kaldırmayacağımıza karar vereceğiz."

Manşetler