Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmetleri kapsamında, 2015 ocak sonu itibarıyla 529 bin 353 hastaya ulaşıldığını, 220 bin 877 hastanın evinde hizmet almaya devam ettiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığının yazılı açıklamasında, ülkede 2010'dan itibaren yönergeyle sunulan evde sağlık hizmetlerine ilişkin yönetmeliğin, 27 Şubat 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı.
Evde sağlık hizmetlerinin, 941 birim ve 4 bin 608 sağlık personeliyle devam ettiği belirtilerek, "2015 yılının ocak sonu itibarıyla 529 bin 353 hastaya ulaşılmıştır, 220 bin 877 hasta hizmet almaya devam etmektedir. Bu hastalardan 23 bin 315'ine ağız ve diş sağlığı hizmeti de verilmiştir" ifadesine yer verildi.
-Yürütülecek hizmetler
Açıklamaya göre, "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Tarafından Evde Sağlık Hizmetlerinin Sunulmasına Dair Yönetmelik"te hükme bağlanan hususlar şöyle:
-Evde sağlık hizmetlerinin koordinasyonu Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca yapılacak, hizmetler ise Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından ortak sunulacak.
-İllerde koordinasyon, Evde Sağlık ve Sosyal Hizmet Değerlendirme Komisyonu, merkezde ise Merkez Koordinasyon Komisyonunca yürütülecek.
-Başvuruda bulunan hasta ya da hasta yakınlarının taleplerini değerlendirmek, ihtiyacı olanlara evde sağlık hizmeti sunmak ve gerektiğinde hastaların hastaneye naklini sağlamak için toplum sağlığı merkezlerine bağlı T Tipi Birimi, hastanelere bağlı H Tipi Birimi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerine bağlı D Tipi Birimi olmak üzere üç tip birim planlandı.
-Toplum sağlığı merkezlerinde kurulan T tipi Birimlerle evde sağlık hizmetleri ülke geneline yaygınlaştırılacak.
-Evde sağlık hizmetleri, evde sağlık mobil hizmet aracı, evde sağlık hasta nakil ambulansı ve evde ağız ve diş sağlığı aracı olmak üzere üç tip araçla gerçekleştirilecek.
-Kayıtlarda ve diğer birimlerle koordinasyonda Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca hazırlanan "Evde Sağlık Hizmetleri Modülü" kullanılacak.
-Evde sağlık hizmetleri kapsamında sağlık kuruluşuna sevk edilen hastanın, sağlık kuruluşundaki muayene, tetkik ve tedavisinin uzun sürmesi durumunda mağdur olmaması için ilgili hastaneler bünyesinde kısa süreli tedavilerin yapılabileceği veya uygun bir kliniğe geçiş öncesinde hastanın yatırılabileceği en az beş yatak kapasiteli "Evde Sağlık Hizmet Ünitesi" oluşturulacak.