Evde diş beyazlatma nasıl yapılır?

İnsanlarda diş renkleri tıpkı ten renkleri gibi farklılıklar gösterir. Bazı kişiler doğuştan şanslı olarak beyaz diş rengine sahiptirler.

Bazen de genetik olarak daha koyu diş rengiyle doğarlar. Dişlerin doğal renkleri yıllarla ve kullanılan çay, kahve, sigara etkisiyle koyulaşır. Diş Hekimi Alper Çıldır, beyaz dişlere ve ışıltılı bir gülümsemeye sahip olmak için hekim kontrolünde, marketler ve evde bulunan bazı ürünlerle yapılan uygulamaların diş beyazlatmaya yardımcı olacağını söylüyor.

Kişiye özel beyazlatma ajanı

Diş hekimlerinin önerdiği kimyasal ajanlar ile düzenli olarak hekim kontrolünde uygulanan yöntemdir. Hekim, bu işlem için öncelikle hastasından ölçü alıp kişinin dişlerine tam olarak uyum sağlayan özel bir kalıp hazırlar. Özel konsantrasyonlardaki beyazlatma ajanı, hazırlanan bu kalıbın içerisine konularak günün belli saatlerinde uygulanmaktadır. Gün içerisinde uygulamak biraz zor olabildiğinden genellikle gece uykudayken uygulanır. Beyazlatma ajanının içeriği ve uygulanacak olan konsantrasyon miktarı, kişinin diş yapısına, dişlerin minesinin kalınlığına ve dişeti sağlığına göre değişmektedir.

Hekim kontrolünde yapılan beyazlatma uygulamalarının en önemli avantajı kişiye özel beyazlatma ajanının kullanılması sayesinde hızlı ve kalıcı sonuçlar alınıyor olması ve diş yapısına ya da ağızdaki yumuşak dokulara zarar vermiyor olmasıdır. Bu yöntemin bir diğer avantajı da bu ajanların yine kişiye özel olarak hazırlanmış apareyler içerisinde uygulanması sayesinde kişi için uygulama kolaylığı sağlamasıdır. Hazırlanan aparey kişinin tam olarak diş yapısına uygun olduğundan uygulama sırasında hem apareyin ağızdan düşmemesi hem de beyazlatma ajanının ağız içersine bulaşarak dil, dudak vb yumuşak dokulara zarar vermemesi sağlanmaktadır.

Market ürünlerini dikkatli kullanın Son yıllarda market reyonlarında çeşitli içeriklerde birçok ürün yer almaktadır. Bu ürünlerin uygulama şekilleri ve etkileri farklı olmaktadır. Ancak bu tarz ürünlerin, kontrolsüz bir şekilde kullanılması dişlerde uzun süren problemlere hatta bazen kalıcı zararlara neden olabilmektedir.

Diş ojesi olarak bilinen farklı markadaki boyayıcı ürünlerin diş yüzeyine uygulanması ile dişler daha beyaz görünebilmektedir. Ancak bu ürünler ile kalıcı bir beyazlığın sağlanabilmesi mümkün olamamaktadır. Bu nedenle de kişiler diş ojelerini çok sık aralıklarla uygulamakta ancak bu durum da dişlerin yapısında kalıcı bozukluklara ya da hassasiyetlere neden olabilmektedir.

Beyazlatıcı diş macunları, dişlerin yüzeyinde bulunan lekeleri içlerindeki aşındırıcı partiküller ile temizleyerek dişlerin doğal rengine dönmesini; daha temiz ve beyaz görünmelerini sağlayabilmektedirler. Ancak bu diş macunlarının kullanılması ile dişlerde sadece yarım ton kadar beyazlama sağlanabilmektedir.

Stripe bant uygulamaları ise kimyasal madde salarak dişlerin ana renginde beyazlama sağlamaktadır. Bu uygulama ile diş rengi 1 ton kadar açılabilmektedir. Stripe bantların en önemli dezavantajı, dişlerde özellikle soğuğa karşı hassasiyete neden olabilmeleridir.

Yine marketlerde satılan beyazlatıcı diş kalıpları, dişlerin üzerine kalıp halinde uygulanmaktadır. Bu kalıp sıcak bir su içerisinde bekletildikten sonra ağza uygulanmaktadır. Diş kalıbı hazırlığı tamamlandıktan sonra beyazlatıcı ajan, kalıp içerisine konularak dişlere uygulanır. Ancak bu kalıbın doğru bir şeklide hazırlanması ve dişlere uygulanması çok kolay değildir. Hazırlık aşamasında özellikle dişetlerine zarar verilebilmektedir.

Hazır olan kalıplar içerisinde de beyazlatma ajanları uygulanabilmektedir. Ancak bu standart kalıplar, kişinin dişlerine özel olarak hazırlanmadığından dişler üzerinde durması ve etkili bir beyazlık sağlayabilmesi kolay değildir. Ayrıca kalıbın dişler üzerine tam olarak oturmaması nedeniyle kalıp içerisine konulan beyazlatma ajanı ağız içerisine bulaşıp yumuşak dokulara zarar verebilmektedir.

Dişlerinizi uzun süre karbonat ve sofra tuzu ile fırçalamayın

Dişlerin karbonat, sofra tuzu vb ürünler ile fırçalanarak beyazlatılması, çok eskiden beri bilinen ve günümüzde de halen uygulanan bir yöntemdir. Ancak bu ürünler ile dişlerde sağlanan beyazlama, çok sınırlı düzeyde olmakla birlikte kalıcı bir beyazlama da değildir. Kalıcı bir beyazlık için bu ürünlerin sürekli olarak kullanılması gerekir ki; bu durum da diş minelerinde ciddi ve geri dönüşümsüz hasarlara neden olmaktadır. Bu uygulamalar sonucunda diş minesinde meydana gelen çizik ya da çatlakların uzun dönem içerisinde neden olduğu hassasiyet problemleri, çoğu zaman dişlerin laminate (yaprak porselen) veya kuron uygulamalarıyla kaplanması ile çözülebilmektedir.

Ayrıca dişlerin bu tarz ürünlerle kontrolsüz bir şekilde fırçalanması sırasında dişetleri de ciddi hasar görebilmektedir. Dişetlerinde meydana gelen çekilmeler, dişlerde ciddi hassasiyete neden olmalarının yanı sıra diş köklerinin açığa çıkıp dişlerin olduğundan daha uzun görünmesi ile estetik açıdan da problem oluşturabilmektedir. 

Manşetler

DUYURU-5