Evde bakım ücreti özürlüleri rahatlattı

Günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan özürlü vatandaşların bakımı için Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından ücret ödenmesi uygulamasının, olumlu sonuçlar verdiği ve özürlünün yaşam kalitesinde iyileşmeler görüldüğü bildirildi.

Günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan özürlü vatandaşların bakımı için Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından ücret ödenmesi uygulamasının, olumlu sonuçlar verdiği ve özürlünün yaşam kalitesinde iyileşmeler görüldüğü bildirildi.

Sosyal Hizmetler Kayseri İl Müdürü Şahin Ertarhanacı, özürlüye evde bakımla ilgili 3 temel kriter olduğunu, bunların, özürlü sağlık raporu, hane halkı toplam gelirinin kişi başına düşen kısmının asgari ücretin üçte ikisinin altında olması ve kurum komisyonunun vereceği rapor olduğunu kaydetti. Ertarhanacı, her özürlüye yardım yapılmadığını, bu üç kriteri taşıyan özürlülere yardım yapıldığını ifade ederek, "Bugün itibariyle Kayseri'de 2 bin7 00 civarında başvuru var. Ödeme yapılan özürlü sayısı da 2 bine yaklaştı. Yıl sonuna kadar müracaat sayısının 3 bini aşmasını bekliyoruz" dedi.

 

Ertarhanacı, vatandaşların, başvuruların değerlendirme süresinin uzunluğundan şikayet ettiklerini bildirdi. Ertarhanacı, "Başvurudan sonra işlemlerin tamamlanması ve yardım alıpalamayacağının kesinleşmesi arasında yaklaşık 3 aylık bir zaman geçiyor. Başvuruları değerlendirecek personel sayımızda bir sıkıntı var. O yüzden buişlemler zaman alıyor. Vatandaşlarımızdan bu konuda biraz sabırlı olmalarınıistiyoruz" diye konuştu.Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından verilen bu imkanla,özürlünün bakımının yapılmasının desteklediğini, bakıcının aile bireylerindenbirisi olabileceği gibi, komşusu ya da arkadaşı da olabileceğini kaydedenErtarhanacı, şöyle devam etti: "Bu sağlanan imkan, yaşlılık ya da malullük aylığından farklı biruygulama. Kurumsal bakım hizmeti sunamadığımız özürlünün bakımını yapan kişiyeverilen bir imkan bu. Asgari ücret tutarındaki bu ücretle birlikte, bakımıüstlenen kişiye, evde bakım planı veriyoruz. Özürlünün ihtiyaçları nelerdir, bunlar nasıl karşılanmalı ve özürlüye nasıl davranılmalı konularında bir planveriyoruz ve 6 ayda bir denetleme komisyonu tarafından denetim yapıyoruz. Yapılanaraştırmalar gösteriyor ki özürlülerin evde bakımı için ödeme yapılması, olumlu sonuç verdi. Uygulanan sistem, amacına uygun devam ediyor. Bu maaş ya da ücretsayesinde özürlüye daha çok özen gösterildiğini tespit ettik."

 

"ÖZÜRLÜ BAKICISINA EĞİTİM VERECEĞİZ"

 

Ertarhanacı, özürlüye bakımı üstlenen kişiye bakımla ilgili verdikleriplan ve 6 ayda bir yaptıkları denetimleri yeterli görmediklerini de belirterek,"Bundan sonra bir de özürlü bakımıyla ilgilenen kişilere eğitim vereceğiz"dedi. Özürlüyle ilgilenen ve bakımını üstlenen kişilere yönelik eğitimçalışmalarında, özürlüye evde bakımın nasıl olması gerektiğiyle ilgili bilgiler verileceğini ve onların yaşam kalitelerinin artırılmasına yönelik çalışmaların planlanacağını bildiren Ertarhanacı, eğitimlerin gruplar halinde gerçekleşeceğinide söyledi.

"YANLIŞ BEYANLAR DA OLUYOR"

 

Özürlüye evde bakım ücretinden yararlanmak isteyen bazı kişilerin, yanlışya da yanıltıcı bilgiler verdiğini de kaydeden Ertarhanacı, "Bu durumun tespitihalinde ödeme yapılmışsa bile, tekrar bunu cezasıyla tahsil ediyoruz" dedi. Kayseri'de şimdiye kadar 25 civarında yanlış ya da yanıltıcı beyanolayıyla karşılaştıklarını belirten Ertarhanacı, bu kişiler hakkında yasal işlemyapıldığını da bildirdi.

 

"ÖZÜRLÜLER SAKLANMASIN"

 

Türkiye genelinde, özürlünün evde bakımıyla ilgili ücretten yararlanmak için 116 bin kişinin müracaatının kabul edildiğini ve ödeme yapılmaya devam edildiğini kaydeden Şahin Ertarhanacı, "Vatandaşlar, özürlü yakınlarınısaklıyorlar. Bu da bizim onlara planlı yardım yapmamızı engelliyor" dedi. Vatandaşların,özürlü yakınlarını saklamamasını ve kendilerine bildirmelerini isteyen Ertarhanacı, "Bu sistemin amacı, özürlülerin insan onuruna yakışır bir şekilde bakımının sağlanmasıdır. Bunu kurum düzeyinde yatılıolarak bizde ya da özel sektörde alamadıkları takdirde, bakım ücreti alarak evlerinde vermek gerekir. Özürlülerin saklanması, bu imkandan yararlanmalarına da engel oluyor" diye konuştu. Özürlülere evde bakım için ödenen ücretten yararlanmak isteyenlerin, kaymakamlıklara ya da bizzat sosyal hizmetler il müdürlüklerine müracaatetmelerinin yeterli olacağını ifade eden Ertarhanacı, sosyal devlet olmanıngereğini yerine getirmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Manşetler

DUYURU-5