Eşdeğer ilaç 2 milyar TL'lik tasarruf getirecek

Referans ilaçlarla aynı tedaviyi daha ekonomik fiyatlarla sağlayan eşdeğer ilaçların krizde önemine dikkat çeken İEİS Genel Sekreteri Tokgöz, “Bu ilaçların kullanım oranı yüzde 50’den 80’e çıkarsa, sağladığı tasarruf 900 milyon liradan 2 milyar liraya yük

Referans ilaçlarla aynı tedaviyi daha ekonomik fiyatlarla sağlayan eşdeğer ilaçların krizde önemine dikkat çeken İEİS Genel Sekreteri Tokgöz, “Bu ilaçların kullanım oranı yüzde 50’den 80’e çıkarsa, sağladığı tasarruf 900 milyon liradan 2 milyar liraya yükselir” dedi.

Krizde sağlık harcamalarını kontrol altına alma çabası, pazara ilk defa sunulmak üzere ruhsatlandırılmış referans ilaçların patent koruma süreleri geçince piyasaya çıkan ve aynı etkin maddelerle aynı tedaviyi ekonomik fiyatlarla sağlayan eşdeğer (jenerik) ürünlerin daha çok teşvik edilmesi gereğini gündeme taşıdı. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği’nin (EGA) Barcelona’da gerçekleştirdiği 15. Yıllık Toplantısı’nda referans ilaçlar gibi ar-ge, pazarlama ve tanıtım yatırım maliyetleri olmadığı için, yüzde 30’dan 90’a varan oranda fiyat indirimleri yaşanan eşdeğer ilaçların kullanımının artırılması gerektiğine dikkat çekti. AB’de eşdeğer ilaçların yıllık 25 milyar euroluk tasarruf sağladığını belirten Tokgöz, “Pazarın kutu açısından yüzde 50’sini jenerik ilaçlar alıyor. Türkiye’de de bu oran aynı. Eğer bu oran yüzde 80-90’a çıkarsa, bunun sağladığı tasarruf geçen yılki 900 milyon TL seviyesinden 2 milyar liraya kadar çıkabilir” dedi.

Devlet desteklemeli

Bu yıl 15 milyar TL ilaç gideri olması beklenen Türkiye’de eşdeğer ilaç kullanımı ile 2004-2008 yılları arasında 3.8 milyar TL tasarruf sağlandığını belirten Tokgöz, sağlanan tasarrufun pahalı yeni tedaviler için kaynak yarattığını vurguladı. Eşdeğer ilaçların kullanımının artırılması için devletin doktor, eczacı ve hastalara yönelik bazı teşvik mekanizmalarını hayata geçirmesi gerektiğine dikkat çeken Tokgöz, “Doktorların öncelikle daha fazla eşdeğer ilaç reçetesi yazmaya ikna edilmesi lazım. Devlet doktorlara kısıtlı bir ilaç yazma bütçesi verirse, onlar da eşdeğer ilaç yazmaya teşvik edilebilir. Bunun için devlet prim ödeyebilir. Eczacılara gelince, 100 liraya kadar olan ürünlerde eczacıların kâr marjı yüzde 25. Örneğin 50 liralık referans ilaç yerine 40 liralık eşdeğer ilaç verdiklerinde kârlarındaki 2 liralık kaybı devlet doğrudan prim olarak kendilerine verebilir. Böylece devlet 10 lira kâr elde etmek için 2-2.5 lirasını eczacıya vermiş olacaktır” diye konuştu. Bu örnekte hastaların da yüzde 20 katkı payı verdiğini belirten Tokgöz, “Eğer bu oranı devlet yüzde 10’a düşürürse, hastaların da jenerik ilaca eğilimi artacaktır” dedi.

1 MİLYAR $ İHRACAT POTANSİYELİ VAR

Eşdeğer ilaçta dünyada 40-50 ülkeye 450 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Tokgöz, “Eşdeğer ilaç kullanım oranı arttığında ihracat da en az 1 milyar dolara çıkar” dedi. Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği (EGA) Direktörü Greg Perry de Türkiye doğru politikalarla beslenirse, eşdeğer ilaç pazarı için çok potansiyel taşıyor“ dedi.

Vatan

Manşetler

DUYURU-5