Eş durumundan tayinde en az 3 yıl SGK şartı var

Eş durumundan tayini düzenleyen yönetmelikte önemli değişiklikler oldu.

OKAN GÜRAY BÜLBÜL'ün yazısı... 

Eş durumundan tayini düzenleyen yönetmelikte önemli değişiklikler oldu. Buna göre, en önemli şart 3 yıldır SGK'lı olarak çalışıyor olmak. Munzam sandıklarda ise SGK'ya devri olmadığı için tayin hakkı yok.

SORU: Ben yeni bir bankaya girdim. Eşim Doğu'da öğretmen, eşimin benim olduğum şehre (Ankara'ya) gelmesi için eş durumu tayini nasıl yapabiliriz? Üç sene bekleme şartı olduğu söyleniyor, doğru mudur? (Girmiş olduğum bankaya sorduğumda ssk, Bağkur veya Emekli Sandığı olmadığını söylüyor. 'Munzam sandığa bağlıyız' deniliyor.) (Ozan Zeki Kiraz)

CEVAP: Eş durumundan tayini düzenleyen yönetmelikte son dönemde önemli değişiklikler yaşandı. Buna göre; kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdiyle işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere tayin mümkün. Ancak burada en önemli şart 3 yıldır SGK'lı olarak çalışıyor olmak. Munzam sandıkların SGK'ya devri gerçekleşmediği için sizin bu tayin hakkından yararlanmanız bugünkü mevzuat uyarınca ne yazık ki mümkün değil.

Almadığınız tazminat için imza atmayın

SORU: İşverenim tarafından işten çıkartıldım ama kendisi hiçbir ödeme yapmayıp tazminatı almışım gibi evrak imzalamami istiyor, 'Zaten işsizlik maaşı alacaksın' diyor. Ne yapmam gerekiyor? (Aygül Molla)

CEVAP: Almadığınız bir tazminat için aldığınıza dair bir imza atmayın. Kıdem ve ihbar tazminatı hizmet verdiğiniz yıllar karşılığı size tanınmış bir haktır. Yani işsizlik maaşından farklıdır. İşveren bu tutumunu sürdürürse dava açmanız gerekebilir.

Manşetler

DUYURU-5