Kanada'nın British Columbia Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, zararlı bakteriler için kullanılan antibiyotikler yararlı olanları da yok ediyor.
Araştırmayı yapan ekibin başı medikal genetik uzmanı Profesör Kelly McNagny, antibiyotiklerin iyi ya da kötü bakteriler arasında ayırım yapmadan hepsini etkisiz hale getirdiğini belirterek, bu durumun vücudu savunmasız bıraktığını kaydetti.
Yeni doğmuş fareler üzerinde "vankomisin" ve "streptomisin" türü antibiyotikleri deneyen McNagny ve ekibi, streptomisin uygulanan farelerde, ilerleyen aşamalarda aşırı duyarlılık pnömonisi geliştiğini, uygulanmayan farede ise bir değişim yaşanmadığını saptadı. Aşırı duyarlılık pnömonisinin çoğunlukla tarım ve hayvancılıkla uğraşanlarda yaşanan bir akciğer sorunu olduğunu aktaran Kelly McNagny, her antibiyotiğin uzun vadede bağırsaklardaki ekosistemi etkileyeceğini savundu.
McNagny, antibiyotiklerin hayat kurtarıcı ilaçlar olduğunu ancak bu ilaçların yine de fazla reçetelendirilmesi taraftarı olmadığını söyledi. McNagny, "Eğer insanlara bir antibiyotik dersi verilecekse işe probiyotiklerin faydaları ve kullanımı ile başlanmalıdır" tavsiyesinde bulundu.
Araştırma'nın sonuçları Journal of Allergy and Clinical Immunology isimli bilimsel dergide yayımlandı. - Kanada
Erken yaşta antibiyotik kullanımı riskli olabilir
Erken yaşta antibiyotik kullanımına başlamanın bazı hastalıklara yakalanma riskini artırabileceği bildirildi.
Erken yaşta antibiyotik kullanımına başlamanın bazı hastalıklara yakalanma riskini artırabileceği bildirildi.