Meme kanserinden korunmak, daha anne karnında başlıyor! Kız çocuklarının erken yaşta âdet görmesi de önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Fast-food gıdalardan uzak durmak ise erken âdet olasılığına karşı en etkili önlemdir...
Kadınlar arasında hızla çoğalan meme kanseri tedavisi, artık her hastaya göre farklı planlanıyor. Meme kanserinden korunmanın temeli ise çocukluk yıllarında atılıyor! Kanser tedavisinde, hedefe yönelik ilaçlar ve radyoterapi cihazları sayesinde çok önemli adımlar atılıyor.
HER HASTAYA AYRI İLAÇ UYGULANIR
Meme kanserinde tedavi çok farklıdır; hastalık yok, hasta vardır! Çünkü her kanser, her hasta ayrı ayrı tedavi edilir. Her hastanın apayrı bir ilaca, apayrı bir korumaya, apayrı bir hormon tedavisine ve ayrı bir bakıma ihtiyacı vardır. Bu yaklaşım, 5 ya da 10 sene içinde tamamen yerleşecektir.
Meme kanserinde en önemli faktörler; tümörün büyüklüğü, kadının âdet görmekte veya görmemekte olması, tümörün koltuk altına sıçrayıp sıçramaması, reseptörler ve kadının yaşıdır. Tedavi süreci, bu faktörlere göre planlanmalıdır.
TÜMÖRÜ TAMAMEN ERİTEBİLİYORUZ
Meme kanseri tedavisinde de diğer kanserlerde olduğu gibi çok önemli gelişmeler kaydettik. 10 yıl öncesine kadar ne yaparsak yapalım, hastaların yüzde 50'sini kaybediyorduk. Ama herseptin grubu ilaçların devreye girmesiyle hastalarımızın şansı, yüzde 50 oranından yüzde 85'lere çıkıyor.
Standart kullandığımız kemoterapi ilaçlarımızın yanı sıra yeni çıkan çok başarılı anjiogenetik ilaçlarımız var. Bunlarda da çok olumlu neticeler almaktayız. Aynı şekilde eskiden beri kullandığımız pek çok ilaç kombinasyonları ve taksan grubu ilaçlarla, bu hastalarda en kötü durumlarda bile tümörü tamamen eritebiliyoruz.
ALTIN LİSTE
Ekmek kabuğu
Kimyon
Esmer pirinç veya bulgur pilavı
Karnabahar, kuşkonmaz, kan portakalı
Brokoli
Beyaz lahana
Yeşil çay (Özellikle östrojen reseptörleri pozitif olanlarda)
GÜMÜŞ LİSTE
Haftada iki kere baklagil tüketin.
Yeşil mercimek ve yer fıstığı yiyin.
Semizotu, ıspanak, pırasa ve soğan her gün sofranızda bulunsun.
Maydanoz, dereotu, tarhun ve kara turp.
MEME KANSERİ YAŞI 18'LERE KADAR İNDİ
Meme kanseri, anne karnında başlıyor! Eğer kızlarımızı hormonlu gıdalarla besliyor, fastfood yemelerine izin veriyor ve onları obez olarak yetiştiriyorsak; bu çocuklar 10 yaşından itibaren âdet görmeye başlıyor. Erken âdet görmek; kanserin başlaması açısından en temel faktördür.
Artık 18 yaşında bile meme kanseri vakalarına rastlıyoruz! Bu yüzden, çocuğunuza fast-food yedirmeyin. Araştırmalara göre, haftada üç kereden fazla fast-food yiyenlerde, beyin tümörü, lenfoma ve lösemi üç kat daha fazla görülüyor!
KANSEROJEN MADDELERDEN UZAK KALMALARI GEREKİYOR
Su kaynadığı zaman içinde bulunan klor, arsenikle birleşerek kanserojen kimyasallar ortaya çıkardığı için çocuğunuzu ılık suyla yıkayın.
Kanserden korunmak için radyasyondan kaçınmak çok önemli. Çocuğunuz her hastalandığında; film ve röntgen çekilmesi konusunda doktorunuza ısrar etmeyin!
ODASINA KAKTÜS
Bilgisayar, televizyon ve cep telefonu, radyasyon yayar ve bu iyonlar havada asılı kalır. Bu tozlar, solunum yoluyla akciğerlere geçer. Bu olumsuzluktan korunmak için çocuğunuzun odasında bu aletleri bulundurmayın.
Radyasyonlu tozlara karşı, çoçocuğunuzun odasında kaktüs, leylak, İngiliz sarmaşığı ya da benjamin yetiştirin.
Beyinden salgılanan bir hormon olan melatonin, çocuklar üzerinde de çok etkilidir. Melatonin; bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kanserden koruyucu bir özellik taşıyor. Karanlıkta salgılandığı için de çocuklarınızı karanlık odada uyutun.
NE YEDİKLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Çocukların kullandığı malzemelere de dikkat etmek gerekiyor. Beslenme çantasının çelikten olması, koruyu önlemlerin birinci sırasında.
Çocuklarınıza temiz balıklar yedirin. Tanıdığınız ve güvendiğiniz bir balıkçınız olsun ki; kanalizasyon ağzından tutulan balıklardan çocuklarınızı koruyabilin.
HİNDİYİ TERCİH EDİN
Balık çeşidini de zaman zaman değiştirin. Mesela haftada bir barbun, diğer günler de hamsi ya da istavrit gibi yüzey balıklarından yedirin.
Tavukları çabuk büyütmek için hormon veriyorlar. Yemeklerde tavuk yerine, çok az yağlı olduğu için hindi etini tercih edebilirsiniz.
HAFTADA İKİ KEZ KIRMIZI ET
Çocuklara haftada bir veya iki kez kırmızı et verin. Özellikle kuzu ve dana etini tercih edin.
Çocuğunuz hamburger ya da kızarmış tavuk gibi fast-food istiyorsa, yanında mutlaka salata ya da sebze verin. Yapılan çalışmalara göre, sebzeyle yenen fast-food ürünlerin kanserojen etkisi azalıyor.
Prof.Dr. ERKAN TOPUZ