Erken teşhis hayat kurtarır!

Kadınlarda en fazla rastlanan kanser türü olan meme kanserinin erken evrede teşhis edilmesi hastalığın seyri için önemli.

Uzmanlara göre, kadınlarda görülme oranı diğer sık rastlanan kolorektal ve tiroid kanserinden açık ara önde olan meme kanseri, erken evrede teşhis edilirse tam tedavi mümkün hale geliyor.

Sağlık Bakanlığının rakamlarına göre kadınlarda en sık görülen kanserler arasında ilk üç sırayı meme yüzde 23.8, kolorektal yüzde 7.9 ve troid 6.3 kanseri alıyor.

Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kemal Yandakçı, meme kanserinin bu kadar sık görülmesine ve kadınlarda en fazla ölüme yol açan hastalık olmasına rağmen, erken evrede yakalandığında tedavisinin mümkün olduğunu bildirdi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Bu hastalıkta erken teşhisin ''hayat kurtarıcı'' olduğunu vurgulayan Yandakçı, şu uyarıları dile getirdi:

''Ailesinde ve özellikle anne, abla, kardeş gibi birinci derece akrabasında meme kanseri olan kadınların mutlaka meme kontrolünden geçmesi gerekir. 40 yaşından itibaren her 8-10 kadında bir meme kanseri görülür. Meme kanserinin en sık görülen belirtisi memede ağrısız, sert, düzensiz kitledir. Ayrıca meme başının içeri çekilmesi, koltuk altında kitle oluşumu, memede kızarıklık, şişlik gibi daha nadir belirtiler de görülebilir. Meme kanseri bu kadar yaygın görülmesine rağmen erken evrede teşhis edilirse yüksek oranda tam tedavi olur. Hastalığın teşhis evresi ilerledikçe de hastanın yaşam süresi kısalır. Bu nedenle mutlaka adet sonrası elle kendi kendini muayene yapılmalı, 40 yaşından itibaren de hiçbir yakınma olmasa bile yılda bir uzmana görünülmelidir. Meme ultrasonografisi ve mamografi de çekilmelidir.

AİLEDE VARSA KONTROL ŞART
Anne ya da kardeş gibi birinci derece yakınında meme kanseri görülen kadınların düzenli kontrol yaptırması gerek. Her tür meme ağrısında, meme başından şeffaf veya kanlı akıntı gelmesinde, emzirme dışındaki zamanlarda memeden süt gelmesi gibi durumlarda hekime danışılmasında fayda var.

KİMLER RİSK ALTINDA?
40 yaşın üzerindekiler, anne, teyze ve kız kardeş gibi yakın akrabalarında meme kanseri olanlar, 30 yaşından sonra doğum yapanlar, hiç çocuk yapmayanlar, aşırı kilolular, daha önce meme hastalığı geçirenler, erken adet görenler ve geç menopoza girenler ile ileri yaşta olup 30 yıldan daha uzun süre adet görenler meme kanseri riski altındadır.''

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ