Utanç duygusu hem tedaviyi zorlaştırıyor hemde kişiyi çözümden uzaklaştırıyor. Tüm bu sorunların sadece hastalık olduğunun bilinmesi ve tedavilerinin olduğunun unutulmaması gerekiyor.
KADIN, İDRAR KAÇIRMADAN YANA DERTLİ
Kadın Hastalıkları ve DoğumUzmanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, toplumun yüzde 5’inin cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle jinekoloji polikliniklerine başvurduğunu belirtiyor. Ünlü’ye göre, kadınlar cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en çok HPV enfeksiyonu sonucu gelişen kondilomlardan utanıyor. Genellikle birden çok partneri olan veya günlük ilişkiler yaşayan kişilerde ortaya çıkan bu hastalık, bulaşıcı özellik taşıyor ve estetik olmayan bir görüntü oluşturuyor. Prof. Dr. Ünlü, kadınların, kötü imaj oluşturabileceği kaygısıyla, bu hastalığı sır gibi sakladığını söylüyor. Kadınların en çok utandıkları diğer hastalıklar ise vajinal enfeksiyonlar. Ünlü, bu konuda, “İdrar kaçırma en çok utandıran kadın hastalığıdır. Türkiye’de her 5–10 kadından birini etkileyen idrar kaçırma sorununun açıkça dile getirilememe nedeni çevreye yayılan kötü kokudur. Kadınlar özelliklemenopozdan sonra sık görülen idrar kaçırma sorununu doktorlarına bile söyleyemiyor. Bu durumda sorun rahim sarkmasına kadar ilerleyebiliyor” diyor.
ERKEKLERDE KAYGI DUYGUSU HÂKİM
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Zeren, erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık penisin içindeki idrar yolunun iltihabı olan üretritlerle karşılaştıklarını belirtiyor. Sık görülen bir diğer hastalık ise HPV’nin yol açtığı siğiller. Bunlar genital bölgede değişik büyüklüklerde küçük et benleri şeklinde ortaya çıkıyor. Toplumda, ‘erkek adamın çapkınlık yapması normal’ şeklinde bir görüş olduğu için erkekler bu hastalıklara yakalandıklarında utanç duymaktan çok, evlilikleri ve ilişkileri nedeniyle bunu nasıl ifade edecekleri kaygısına kapılıyor.
HORLAMAK EN ÇOK KADINI UTANDIRIYOR
ÜLKEMİZDE her 5 erkekten biri horlarken, kadınlarda bu oranın 10’da bir olduğu belirtiliyor. Ancak yaş ilerledikçe, özellikle menopoz sonrasında, bu oran kadınlarla erkeklerde eşit duruma geliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, horlama şikâyetiyle hekime başvuranların çoğunun komik duruma düşme kaygısı yaşadığını söylüyor. Horlama, ülkemizde genellikle alay konusu oluyor. Özellikle kadınlar, partnerlerinin horlamalarını duyacağı düşüncesinden çok utanıyor. Oysa bu durum birçok hastalığın habercisi olduğu için kişilerin utanma duygusunu bir kenara bırakarak doktora başvurmaları ve tedavi olmaları gerekiyor. Erkeklerin çoğunun, ‘erkek adam horlar’ şeklinde bir düşünceye sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Çuhadaroğlu, horlamanın boşanma nedeni bile olabildiğine dikkat çekiyor. Çuhadaroğlu, bu durumu gerçek bir vaka örneğiyle anlatıyor:
ERKEK ADAM HORLAR!
“Bir kadın hastam, horladığı için eşinin kendisine boşanma davası açtığını söylemişti. Yaptığım görüşmede öğrendim ki kocası da horluyormuş. Bunu sorduğumda eşinden aldığım yanıt, ‘Ben erkeğim, tabii horlarım’ oldu. Tedaviden sonra kadın hastamızın horlama sorununu çözdük ama çiftin boşanmasının önüne geçemedik. ‘Bir hafta sonra evleneceğim ve eşimi rahatsız etmek istemiyorum. Lütfen horlama sorunuma bir çözüm bulun’ diyen hastalar da oluyor. Bu durumda, bize evlenmeden 3-4 ay önce gelmelerini öneriyorum. Çünkü horlama, bir haftada çözülebilecek bir sorun değildir.”
Erkekler elle muayeneden UTANIYOR
50 yaş üstü insanların yarısında, hemoroidal hastalığın oluşturduğu yakınmalara rastlanıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Karahasanoğlu, “Erkekler, ‘Hemoroit sorunum var’ dedikleri zaman, elle (rektal) muayene olmaları gerektiğini biliyor. Bundan utandıkları için hastalıklarını saklama ihtiyacı duyuyor ve kendi yöntemleriyle tedavi olmaya çalışıyorlar. Makat bölgesiyle ilgili yakınması olan hastaların çoğu, rektal muayene olmamak için, ‘Basurum var’ diye eczaneye gidiyor ya da daha önce bir yakınının kullandığı ilaçlarla kendini tedavi etmeye çalışıyor” diyor.
Ceyda Erenoğlu