Erkeklerde meme kanseri daha tehlikeli!

Kadınlarda rastlanan meme kanseri son yıllarda erkeklerde sıklıkla görülmeye başlandı. Meme büyümesi yaşamını sürdüren her 3 erkekten 1i risk altında…

Kadınlarda rastlanan meme kanseri son yıllarda erkeklerde sıklıkla görülmeye başlandı. Meme büyümesi yaşamını sürdüren her 3 erkekten 1'i risk altında…

Meme kanseri kadınlarda en fazla görülmüş olan kanser türlerinden biridir. Ülkemizde ve dünya genelinde bir hayli dağılan jinelolojik tümörlerden 3 kat daha çok olan meme kanseri, 8 kişiden 1 kişi de görülme oranına kadar yükselmiştir. Kadınlarda çok fazla yaygın görülmüş olan meme kanserinin sebebi halen kesin olarak bilinmemektedir. Meme kanseri kadınlarda bu kadar artış gösterirken erkeklerde de ciddi oranda artış yaşanmaya başlandı. Uzmanlar, Amerikan Kanser Birliği'nin her sene en az 200 binden çok yeni meme kanseri teşhisi konulduğunu ve 40 binden çok meme kanserli hastanın öleceğini tahmin ettiklerini söylüyorlar. Araştırmalar o kadar korkutucu ki her 3 dakikada bir kadın meme kanserine yakalanılıyor ve 11 dakikada bir kadın meme kanseriyle yaşamını kaybediyor. Bu kadar korkutucu sonuçlar ortadayken hala meme kanseri için kontroller düzenli yaptırılmıyor. 

ERKEKLERDE MEME KANSERİ DAHA TEHLİKELİ 

Araştırmalara göre her üç erkekten biri göğüs büyümesi yaşıyor. Buda erkeklerde görülmüş olan meme kanserinin oranının git gide artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Göğüs büyümesi yaşamını sürdüren erkeklerin meme kanserine yakalanma oranı çok fazla yüksek. Meme kanseri kadınlarda sık görülmesine karşın senede 1500 - 2000 arasında erkeğin de meme kanserine yakalanacağı belirtiliyor. Her yüz erkekten biri meme kanseri. Erkeklerde meme dokusu çok olmadığı için kanser çok fazla çabuk yayılma gösteriyor.  Erkekler meme kanseri olasılığını düşünmedikleri için teşhiste gecikme oluyor ve sonu uygunsuz sonuçlarla bitebiliyor. Ailesinde meme kanseri olan bir erkekte de meme kanseri görülebilir.  Erkekler de bayanlar gibi meme muayenelerini kendileri yapabilirler. Erkek hastaların genellikle memede ele gelen kitle, koltuk altında beze, meme başı derisinde farklılık şikâyetleriyle geldiğini açıklayan İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Uras, "Tedavide erkeklerde koruyucu cerrahi söz konusu olmuyor. Erkeklerde meme dokusu esasen az olduğundan dolayı meme dokusunun hepsi alınıyor. Tümör meme başından arkasına yerleştiği için erkeklerde mastektomi yapmak lazım geliyor. Ardından hastalığın evresine bağlı olarak radyoterapi, kemoterapi ve hormonoterapi yapılabiliyor. 

Memede ele gelen kitle, meme başında ve görüntüsünde farklılık olup bulunmadığı muayene etmeliler. Bu sebepten ötürü meme başında, koltuk altında veya göğüsün kenarında ellerine bir yumru geliyorsa, memelerinde bir farklılık varsa kesinlikle bir uzmana görünmeleri lazım geliyor. Şayet her iki memede şişme varsa bu, hormonlardan kaynaklanabilir fakat o durumda bile kesinlikle konunun uzmanına görünmeleri gerekli" diye belirtti. 

Meme kanseri ölümcül kanser türlerinden birinci sırada yer almaktadır. Erken teşhis tıp ki kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de başarıyla sonuçlanabiliyor. Geç kalınmış erkek meme kanseri daha ölümcül olabiliyor. 

Türkiye MEME Vakfı Başkanı Can Gürbüz'den alınan bilgilere göre;  Gerek beslenme gerekse iklim koşulları açısından Türkiye'ye benzerlik gösteren ve Akdeniz ikliminde olan İtalya'nın istatistikleri ile karşılaştırma yapıldığında Türkiye'de her sene yaklaşık olarak 30 bin kadının meme kanserine yakalandığı varsayılıyor. 

ERKEN TEŞHİS HASTALIĞA KARŞI BİR SİLAH 

Meme kanseri hususunda Türkiye'nin bilinçlendiğini fakat tekrar de yetersiz olduğunun her sene meme kanserinde artış olmasına karşın kontrol yaptıran kişilerin oranlarının daha az olduğunu açıklayan Gürbüz, erken teşhisin hastalığın tümünün yenebilmesi olanağı sağladığı için hastalığa karşı bir silahtır diyerek sözlerine devam etti. 

"Meme kanseri artık günümüz de o kadar sık duyuyoruz ki. Hepimizin bir yakını meme kanserine yakalanıyor. Artık 20'li yaşlarda bile meme kanseriyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Her kadın kendini muayene etmeli, 40 yaşına kadar 3 senede bir defa bir uzmana giderek muayene olmalı ve 40 yaşından bu yana her sene mamografi çektirmelidir" diye belirtti. 

MAMOGRAFİ ÇİLESİNE SON 

Kadınlar kontrole gitmekten çekiniyor çünkü mamografi çok fazla zor bir işlem radyasyon almak istenmiyor ve acı çekiliyordu. Artık meme kontrollerinin zahmetsiz ve acısız bir yöntemi olduğunu açıklayan Radyoloji Röntgen Uzmanı  Dr. Salih Bürümcek; "Kadınlara her zaman söylenen elle muayene yöntemi bazen faydalı olmuyor. Türkiye'ye yeni gelen 3 Boyutlu otomatik meme tomosonografi sistemiyle hızlı, güvenilir ve mahremiyetinize ehemmiyet vererek meme kanserinde erken teşhisini sağlayabilirsiniz. 40 yaş altındaki kadınlarda mamografi uygulanmıyor uygulansa bile sıkıntılı oluyor. Adeta meme presleniyordu.  Artık bu yeni yöntemle meme sıkıştırılmıyor ve acı çekilmiyor. Meme yapısı değişik olduğundan dolayı her kadına uygulanmayabiliyor" diye belirtti. 

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ