Ergenlikte sivilce normal mi?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Belda Yurtseven Tüner, ergenlik sivilceleri ve korunma yolları ile ilgili bilgi verdi.Genel olarak 'sivilce' adıyla bildiğimiz akne,..

Sivilce nedir? Nasıl oluşur?
Genel olarak 'sivilce' adıyla bildiğimiz akne, en sık rastlanan cilt problemlerinden biridir. Tüm popülasyonun %60’ının hayatının bir döneminde akne görülebilir. Bunların %5’i ise tedaviye dirençli ya da zor tedavi edilebilen akne olabilir. Akne, derimizde bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Normalde, bu bezlerin salgıladığı yağın deri yüzeyine çıkarak atılması gerekir. Ancak ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar. Bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal da yoğunlaşmış bir yağ kütlesi nedeniyle tıkanır. Aknenin temel nedeni bu tıkanmadır. Bu tıkacın yüzeyindeki yağ, hava ile temas edince oksitlenerek siyahlaşır ve cildimizde zaman zaman gördüğümüz ve sıkmaya çalıştığımız siyah noktalar (komedon) oluşur. Derimizde ne kadar temizlesek de birçok bakteri bulunur. Bu bakteriler, yağ bezlerinin tıkalı olan kanallarından içeri girerek hem varlıklarıyla hem de ortaya çıkardıkları bir takım kimyasal maddeler nedeniyle tıkanmış olan yağ bezinde bir iltihaba (enflamasyon) yol açar ve yüzümüzde gördüğümüz kırmızı kabarık lezyonlara neden olurlar.

Neden bazı ciltlerde daha fazla olur?
Yağlı ciltlerde, soya çekime bağlı olarak bazı bireylerde akne eğilimi artmaktadır.

Ergenlikte sivilcelerin ne kadarını normal saymalı, hangi koşullarda bir uzmana başvurmalıyız?
Akne, ister hafif ister ciddi olsun mutlaka hekiminizin size vereceği bilgiler doğrultusunda kontrollü ve güvenli biçimde tedavi edilmelidir. Unutmayın ki "Tedavi edilemeyecek akne yoktur!". Ancak farklı türde ve şiddette aknenin tedavisi için farklıseçenekler vardır ve tedavinin başarılı olabilmesi için uygun olanının seçilmesi esastır. Bu nedenle hekiminizin önerilerine sıkısıkıya uymak, tedaviyi bilinçli bir şekilde sürdürmek gerekir. Genelde iz bırakmaya meyilli olan, bireyi dış görünüm anlamında rahatsız eden akne’de tedavinin planlanması gereklidir.

Sivilceleri engellemek için ergenlerin yapabilecekleri bir şeyler var mı? Temizlik? Beslenme?
Cilt temizliği başta gelen unsur olarak sayılabilir. Hatalı kozmetik ürünlerden kaçınmak, deri tipinize uygun kozmetik seçimi önemlidir.

Sivilceler bir kere çıktıktan sonra gençler nelere dikkat etmeli?
Tedavi protokollerinin hekim tarafından düzenlenmesinin dışında, günde 2 kez su ve uygun ürünle yüz yıkamaya dikkat etmek, yüz kozmetiklerinin seçiminde dikkatli olmak, sivilceyi koparmak ve yolmaktan kaçınmak, uygun güneş ürünlerini kullanmak dikkat edilecek hususlar olarak sayılabilir.

Aileler nelere dikkat etmeli?
Çocuklarının tedavi protokollerine uyumunu sağlamak, psikolojik etkilenimin iyi saptanması (şiddetli akne olgularında %10’a varan oranda depresyon eğilimi gözlenebilir), sivilcelerle oynamanın engellenmesi veya en aza indirgenmesi ailelerin üzerine düşen görevler arasında sayılabilir.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ