Ancak günümüzde bu hastalığın sertleşme fonksiyonu ve cinsel performansı da etkilediği ortaya çıktı. Hattat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, kabakulağın erkeklerde cinsel organ sertleşmesinde önemli rol üstlenen hormonları etkileyerek sertleşme sorunlarına yol açtığını belirtiyor.
YAŞ VE GEÇ TEŞHİS
Testosteron düşüklüğü yaşayan erkeklerde cinsel istek ve ilgi azlığının yanında sertleşme kalitesinde ve süresinde azalma meydana geliyor. Hastalık, uzun vadede ise testislerde testosteron üretimi yapan dokuları bozabiliyor. Testisleri de etkilemiş olan kabakulak enfeksiyonu, uzun vadede “testiküler” hasara neden olduğu için, testis fonksiyonları için olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Bu duruma daha çok tanısı geç konmuş veya ileri yaşta meydana gelen kabakulak vakalarında rastlanıyor.
TESTOSTERON AZLIĞI
Testosteron, anne karnındaki bebeğin cinsel organlarının gelişimini, ergenlikte cinsiyet özelliklerinin oluşumunu, erişkinlikte ise cinsel istek ve davranışları etkiliyor. Kemik, kas ve kanı etkileyen testosteron, zihinsel performans, hafıza, duygusal durum ve motivasyon üzerinde de önemli rol oynuyor. Erişkinlerde oluşan testosteron eksikliğinde cinsel istek azlığı, sertleşme bozukluğu, kısırlık, testislerin boyutunda ve sıkılığında azalma gibi sorunlar görülüyor. Bu durum vücut kıllarında ve sakalda seyrelme, kas kütlesinde azalma, vücut yağında artış, kemik erimesi, kansızlık ve yorgunluk gibi sorunlara yol açabiliyor. Testosteron eksikliğinin duygusal değişimlere neden olduğunu ve bu sorunu yaşayan erkeğin konsantrasyon güçlüğü, sıcak basması ve depresyona yatkın hale geldiğini unutmamak gerekiyor.
TEDAVİSİ NASIL?
Erkekte cinsel isteksizliğe bağlı sertleşme kaybı olması durumunda hormon düşüklüğü söz konusuysa önce hormon takviyesi gerçekleştiriliyor. Düzelme olmaması halinde ise altta yatan diğer sorunlar (damarsal, sinirsel, yapısal, diyabete bağlı, kalp-damar hastalıkları vb), kullanılan ilaçlarla hastanın psikolojik durumu ve hayat tarzı inceleniyor. Daha sonraki aşamalarda ise sertleşmeyi sağlayan “PDE5” inhibitörü ilaçlardan veya sertleşme tedavisinde kullanılan diğer yöntemlerden yararlanılıyor.