AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 10. Kalkınma Planı döneminde, Türkiye'nin yıllık ortalama yüzde 5,5 oranında büyümesini hedeflediklerini belirterek, "Böyle bir büyüme oranıyla 2018 yılı sonunda inşallah milli gelirimiz, 1, 3 trilyon dolara ulaşmış olacak. Kişi başına milli gelirimizi ise 5 yılın sonunda 16 bin dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, TBMM Başkanlığı'na sunulan 10. Kalkınma Planı hakkında bilgi verdi. Son dönemdeki olaylar olurken, Türkiye'yi büyütmek, Türkiye'yi yüceltmek, hedeflerine erişmek için çalışmalarından hiç bir taviz vermediklerini ifade eden Erdoğan, "Birileri demokrasiye kasdederken, birileri ekonomiyi hedef alırken, biz demokrasimiz, ekonomimiz, iç ve dış politikamız adına çok önemli çalışmalar, çok önemli hazırlıklar yaptık" diye konuştu.
Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümünde, 2023 yılına 10 yıl kaldığını, bu tarih için belirledikleri hedeflere emin adımlarla ilerlediklerini dile getiren Erdoğan, önlerindeki 10 yılın ilk 5 yılına ait, 2014-2018 arasını kapsayan detaylı yol haritalarını hazırladıklarını bildirdi.
-66 özel ihtisas komisyonu-
Erdoğan, Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlıkları uzun süredir yürütülen 10. Kalkınma Planı'nın tamamlandığını, Yüksek Planlama ve Bakanlar Kurulu'nun onayıyla Meclis'e sevk edildiğini hatırlattı.
Planla ilgili çalışmalara 2010 yılında başladıklarını belirten Erdoğan, 3 bini aşkın akademisyen ve kamu çalışanının, özel kesim ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin, 66 özel ihtisas komisyonunda çok gayretli bir çalışma sergilediklerini ve ciddi katkı verdiklerini söyledi.
Planın hazırlık aşamasında 81 vilayette 7 bini aşkın kişi ve kuruluşun Türkiye'nin kalkınma öncelikleri konusunda görüşlerini ifade ettiklerini vurgulayan Erdoğan, tüm Türkiye'yi kapsayan, 76 milyonun sahipleneceği çok boyutlu ama özellikle insan odaklı bir planı hazırladıklarını ve Meclis'e sevk ettiklerini vurguladı.
-Planda neler var?-
Erdoğan, 10 Kalkınma Planı'nda yer alan bazı hedefleri paylaşarak, şöyle devam etti:
"10. Kalkınma Planı döneminde, Türkiye'nin yıllık ortalama yüzde 5,5 oranında büyümesini hedefliyoruz. Böyle bir büyüme oranıyla 2018 yılı sonunda inşallah milli gelirimiz, 1,3 trilyon dolara ulaşmış olacak. Kişi başına milli gelirimizi ise 5 yılın sonunda 16 bin dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 4 milyon yeni istihdam hedefliyoruz. İlave istihdamın ağırlıklı olarak sanayi ve hizmet sektöründe yoğunlaşmasını öngörüyoruz. İşsizlik oranını da 2018 yılı sonunda yüzde 7,8 seviyesine düşürmeyi hedefliyoruz. Plan döneminde büyümeyi yükseltirken cari açığı tedrici olarak azaltacağız. Bu döneminde izleyeceğimiz politikalarla daha uzun vadede cari açıkta belirgin bir düşüş gerçekleştireceğiz. Enerji alanında yerli kaynakların kullanımı, nükleer enerji ve enerji verimliliğini güçlü bir şekilde hayata geçirirken, enerjinin yurt içinde üretimine dönük teşvik politikalarını da etkin bir şekilde uygulayacağız. Plan döneminin sonunda, yani 2018 yılında enflasyonun yüzde 4,5'e indirilmesini hedefliyoruz."
-417 milyar liralık yatırım-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mali disiplini, güven ve istikrar açısından çok önemli gördüklerinin altını çizerek, "Önümüzdeki dönemde de mali disipline titizlikle devam edeceğiz" dedi.
2013 yılı fiyatlarıyla geçen 7 yıllık dönemde 391 milyar lira kamu sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, "Önümüzdeki 5 yıllık süreçte ise 417 milyar liralık kamu sabit sermaye yatırımı gerçekleştireceğiz. Ayrıca 2013 yılı fiyatlarıyla önümüzdeki 5 yıllık süreçte 88 milyar lirası kamu-özel işbirliği yatırımları olmak üzere özel sektörün toplam 1 trilyon 638 milyar lira yatırım yapmasını beklemekteyiz. Daha sağlam ve güvenilir bir kaynak olan yurt içi tasarruflarımızı artırmayı ve plan dönemi sonunda milli gelirimize oran olarak yüzde 19'a yükseltmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.
-"Ağaçlandırılan alan 4 milyon hektara çıkarılacak"-
Başbakan Erdoğan, 10. Kalkınma Planı çerçevesinde, önlerindeki dönemde de ekonomik-sosyal alanlarda yapısal dönüşüme yönelik politikaları sürdüreceklerini ifade ederek, İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması nihai amacı doğrultusunda, plan dönemi sonunda kentin, kürüsel finans merkezi endekslerinde ilk 25 içine girmesini hedeflediklerini bildirdi.
Tarımda toplulaştırdıkları arazi miktarını yaklaşık 2'ye katlayarak 8 milyon hektara çıkaracaklarını, işletmeye açılan sulama alanını 3 milyon hektardan 4 milyon hektara yükselteceklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
"Ağaçlandırılan toplam arazi miktarını 3 milyon hektardan 4 milyon hektara çıkarmayı hedefliyoruz. İmalat sanayi ihracatını, 250 milyar dolara yükseltmeyi, bu ihracat içerisinde orta üstü ve yüksek teknoloji ürünlerinin payını, artırmayı hedefliyoruz.
2011 yılında yüzde 54 düzeylerine çıkardığımız savunma ihtiyaçlarımızın yerli kaynaklardan sağlanma oranını daha yükselteceğiz. Plan döneminde Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yaklaşık yüzde 2'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Plan dönemi sonunda yani 2018 yılında ülkemizdeki bölünmüş yol ağını otoyol dahil yaklaşık 30 bin kilometreye çıkaracağız. Ayrıca hızlı tren hat uzunluğunu 2 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. Havayolu yolcu sayısı bugün, yıllık 151 milyon. Bunun da 2018 sonunda 232 milyona çıkmasını bekliyoruz. Havayolu sektöründe İstanbul uluslararası bir aktarma ve bakım onarım merkezi olmasını sağlayacağız. Bunun altyapılarını yapmaya başladık. Türkiye'nin bu dönemde, bölgesel lojistik bir üs olmasını amaçlıyoruz. İhracat hedefine ulaşmak için büyük ölçekte liman kapasitelerini bu arada hayata geçireceğiz. Turizimde, yabancı ziyaretçi sayısını, 42 milyon kişiye ulaştırmayı, turizm gelirini 45 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Müteahhitlik hizmetlerinin yurt dışı taahhüt tutarı yıllık 30 milyar dolar. Bunu da 2018 itibariyle 50 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz."
-Eğitim, sağlık ve ulaştırma-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, plan döneminde eğitimin her kademesinde altyapı ve kaliteyi daha da geliştirerek beşeri, insani sermayeyi daha nitelikle hale getireceklerini söyledi.
Okul öncesi eğitimde okullaşma oranını yüzde 47'den yüzde 70'e çıkarmayı hedeflediklerini, ilk ve orta öğretimde yaptıkları reformlarla okullaşma oranını, yüzde yüze çıkardıklarını vurgulayan Erdoğan, "Yükseköğretimde ise okullaşma oranını yüzde 87'den yüzde 94'e çıkaracağız. Sağlık altyıpımızı daha da geliştirecek, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerini daha da güçlendireceğiz. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte 80 bin yeni yatak, 30 bin ilave hekim ve 80 bin ilave hemşire kapasitesi ekleyeceğiz" dedi.
Erdoğan, 10 yıl önce toplam nüfusun yüzde 30'u olan ve 2013'te yüzde 2,3'e ineceğini tahmin ettikleri kişi başına günlük harcaması 4,30 doların altında olan nüfusun toplam nüfusa oranını, plan dönemi sonunda sıfıra yaklaştırmayı hedeflediklerini açıkladı.
Plan döneminde "e-Devlet" kapısından sundukları hizmet sayısını 700'den 3 bine çıkarmayı amaçladıklarını, kullanıcı sayısının ise 15 milyondan 30 milyona çıkmasını tahmin ettiklerini dile getiren Erdoğan, bölgesel kalkınma projelerine, özellikle de KÖYDES, BELDES ve SUKAP'a kararlılıkla devam edeceklerini söyledi.
-"En büyük sermayemiz kardeşliğimiz"-
Dış politikada etkin ve aktif politikaları sürdüreceklerini, bölgesel ve küresel barış için katkılarını daha üst düzeye taşıyacaklarını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
"10. Kalkınma Planı ile inşallah 2023 hedeflerine artık çok daha fazla yaklaşmış olacağız. 2018 için koyduğumuz bu hedefleri tutturacak, geriye kalan 5 yılda da bu hedefleri aşarak 2023 hedeflerine ulaşmış olacağız. Her zaman ifade ediyorum; bizim en büyük sermayeyiz, en büyük değirimiz unutmayın kardeşliğimizdir. Kardeşliğimizi yücelterek, birliğimizi, bütünlüğümüzü güçlendirerek inşallah tüm bu hedeflere ulaşacağız. Bütün bu hedeflere ulaşırken, demokrasimizi çok daha ileri hedeflere taşıyacağız. Çözüm sürecimizi tamamlamış olarak milli birlik ve kardeşlik projemizi Türkiye'ye hakim kılarak, el ele, gönül gönüle, 76 milyon, hep birlikte çok daha güzel geleceğe yürüyeceğiz. Sorunları konuşarak, istişare ederek, birbirimize güvenerek, birbirimize inanarak çözeceğiz. Nifaka, fitneye, husumete mahal vermeden, ülkemiz toprakları üzerinde amaliyat yapılmasına müsaade etmeden, aramıza kötü niyetlilerin, art niyetlilerin girmesine fırsat tanımadan geleceği şekillendireceğiz. Hiç kimse karamsar olmasın. Kimse umutsuz olmasın, biz çok büyük bir tarihin, büyük bir ülkenin ve büyük bir milletin evlatlarıyız. Özgüven içinde tarihte yaptıklarımıza bakarak, onlardan ilham alarak inşallah tarih yapmaya, tarih inşa etmeye devam edeceğiz. Allah yolumuzu bahtımızı açık etsin. Allah yar ve yardımcımız olsun."
Bloomberg HT