Epilepsi tanısı konulan hastaların yüzde 30'u gerçek epilepsi değil

Türkiye'de 'sara hastalığı' olarak bilinen epilepsi tanısı konulan yaklaşık 1 milyon kişi bulunuyor. Uzmanlar, epilepsi tanısı konulmuş hastaların yüzde 30'unun epilepsi olmadığı için gereksiz yere ilaç kullandığını söylüyor.

CİHAT ÜNAL

Epilepsi, beyin içinde bulunan sinir hücrelerinin olağan dışı bir elektro-kimyasal boşalma yapması sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluk, hastalık olarak tanımlanıyor. Beynin normalde çalışması ile ilgili elektriğin aşırı ve kontrolsüz yayılımı sonucu oluşan bu durum kendini gösterdiği hastalarda sıklıkla geçici bilinç kaybına neden oluyor. Uzun süreli tedavi ve izlem gerektiren hastalık yaşam kalitesini de önemli ölçüde etkiliyor. İlaç tedavisiyle önemli ölçüde kontrol altına alınabilen epilepside, hastaların yüzde 30'u ise bu ilaçlardan fayda görmüyor. Yapılan araştırmalar, bu kişilerin aslında epilepsi olmadığını ortaya koydu.

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, epilepsi tanısı konulan hastalara video EEG (beynin elektriksel etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan işlem) monitorizasyon testi uygulandığında, tanı konulan hastaların yüzde 30'unda epilepsi bulgularına rastlayamadıklarını belirtiyor. Epilepsi olan bir kişide normal insan gibi EEG sonucu çıkmayacağını kaydeden Erdoğan, epilepsi teşhisi konulan ancak EEG kaydı normal görülen kişilerin 'psikiyatrik nöbet' geçirdiğini söylüyor.

Epilepsi olmayan hastaların psikiyatri servisine yönlendirildiğini ifade eden Erdoğan, şunlara dikkat çekiyor: "Tam tanı konulamadığı için boş yere ilaç alıyor. Ama bu demek değil ki, ilaçları tamamen keselim. Bunun tanısının konulması gerekiyor. Bazı hasta ayda 3 nöbet, bazı hasta günde 40 nöbet geçiriyor. Nöbet deniliyor ama nöbet değil. Hayatın bir döneminde şuur kaybı olmuştur belki. Bir tane nöbet geçirmiş olması hastaya ilaç başlanacağı anlamına gelmiyor."

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ