Engellilere Yönelik Konferans

Konferans kapsamında kanıtlar ışığında politika ve mevzuat geliştirmeyle hizmet organizasyonu ve kapasite geliştirme konuları ele alınacak.

"Türkiye'deki Ruhsal ve Zihinsel Engelli Bireylere Yönelik Toplum Temelli Hizmetlerin Sürdürülebilir Gelişimine Dair Öncülük Konferansı"nda kanıtlar ışığında politika ve mevzuat geliştirmeyle hizmet organizasyonu ve kapasite geliştirme konuları ele alınacak.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 16-17 Nisan'da Engelli Bireyler için Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesinin kapanış etkinliği olarak "Türkiye'deki Ruhsal ve Zihinsel Engelli Bireylere Yönelik Toplum Temelli Hizmetlerin Sürdürülebilir Gelişimine Dair Öncülük Konferansı"nın düzenleneceği bildirildi.

Sağlık Bakanlığını temsilen Bakan Yardımcısı Agah Kafkas'ın katılacağı konferansın Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye AB Delegasyonu, Dünya Sağlık Örgütü, kamu ve özel bakım kurumları,  meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve akademik kurumların temsilcilerinden oluşan yaklaşık 700 kişilik katılımcıyla gerçekleştirileceği belirtildi.

Konferansın ilk gününde kanıtlar ışığında politika ve mevzuat geliştirmeyle hizmet organizasyonu, ikinci gün ise kapasite geliştirme konularının ele alınacağı ifade edilerek, toplantının Engelli Bireyler için Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesinin geçen üç buçuk yıl içerisindeki başarılarını sunmayı ve gelecekte atılacak adımlar üzerindeki etkilerini ele almayı amaçladığı bildirildi.

-Projenin detayları

Engelli Bireyler için Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye tarafından finanse ediliyor, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi de teknik destek sağlıyor.

Proje, Türkiye'nin, kronik ruhsal bozukluğu ve zihinsel engeli olan bireylere, etkili, uygun ve verimli toplum temelli destek hizmetleri verme çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Engelli Bireyler için Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi kapsamında şu çal yapıldı:

-Türkiye'deki ruhsal ve zihinsel engellilere yönelik mevcut sağlık ve sosyal bakım hizmetlerinin güçlü ve zayıf yönleri değerlendirildi.

-Mevcut hizmetlerin kalitesini artırma yolları önerilerek kurumsal bakıma alternatif olarak toplum temelli bakım hizmet modeli geliştirildi.

-AB üyesi ülkelerde engellilere yönelik sosyal model ve toplum temelli hizmetlerin nasıl uygulandığı incelendi.

-Yöneticiler, meslek elemanları ve uzmanlar için eğitim müfredatları ve programları hazırlandı ve bu doğrultuda çok sayıda eğitim verildi.

-Toplumsal bakım hizmetlerinin nasıl uygulanacağını anlatan detaylı çalışma rehberleri hazırlandı.

-Yasal boşlukların kapatılması ve mevzuata ilişkin iyileştirmeler üzerinde tartışılması için çalışma grupları oluşturuldu.

-Ruhsal ve zihinsel engelli bireylere yönelik yeni hizmetler geliştirmek amacıyla paydaşlar arasında koordinasyon sağlandı. -

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ