Enerji içecekleri hakkında çarpıcı iddia

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde enerji içeceklerinin 18 yaşından küçüklere satışına yasaklama getirdi.


Söz konusu ürünler bundan sonra spor tesisleri, okul kantinleri ve hastanelerde satılamayacağı gibi, reklamı da yapılamayacak. Bakanlığın yasağını destekleyen uzmanlar kalp hastalığı olanlar, hamileler, Diyet yapanlar, sürekli sporla ilgilenenler, çocuk ve Alkol tüketenlerin enerji içeceklerinden uzak durması gerektiğini söyledi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan şunları söyledi: “Dünya sağlık Örgütü; Türkiye ve Avrupa genelinde tüketimi hızla artan enerji içeceklerinin, halk sağlığını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Yoğun kafein içeren bu ürünler, özellikle çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor. En büyük tehdit ise fazla tüketim ile ortaya çıkan kafein zehirlenmesi. Astım ve alerjisi olan kişilerde, ilaç kullanımı sonrası efedrin içeren enerji içeceği tüketimi ile ciddi bulantı, baş dönmesi, göğüste sıkışma, yorgunluk, baygınlık, hipertansiyon, taşikardi geliştiği belirlenmiş durumda. Enerji içeceğinin alkol ile karışımı tansiyonu artırarak aynen kalp krizinde olduğu gibi pıhtı oluşumunu artırarak inme riskini tetikleyebilir.”

‘Kalp krizi riski’

Prof. Dr. Selim Kurtoğlu ise enerji içeceklerinin özellikle çocuk ve ergenlerde bağmlılık yapabileceğine dikkati çekti. Kurtoğlu; enerji içeceklerinin, yüksek miktarda şeker ve uyarıcı madde içerdiği için obizete, davranış bozukluğu gibi birçok sağlık sorununa yol açabiliceğine vurgu yaptı.

Enerji içeceklerinin çocuklarda bile ani kalp problemi ortaya çıkarabileceğine dikkat çeken Kurtoğlu şöyle devam etti: “Bu ürünlerin içerisinde bulunan kafein ve ginseng maddeleri, kalp-damar sorunlarına yol açabilir. Kafeine bağlı çarpıntı, ritim bozukluğu, hipertansiyon riski söz konusu. Kalp hastalığı söz konusu ise enerji içeceğinin aşırı tüketimi ani ölümlere bile neden olabilir.” 

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ