En Sık Karşılaşılan Kireçlenme Türleri Nelerdir?

Halk arasında “kireçlenme” olarak da bilinen osteoartrit, eklemlerin dejenerasyonuna bağlı olarak hareketlerin kısıtlanmasına neden olan bir hastalıktır.

 

Genellikle 40 yaşını aşan kişilerde görülür. Kıkırdak yapısının bozulması ile başlar. Kıkırdak dokunun aşınması ve incelmesi, kemiklerin de zarar görmesi sonucunu doğurur. Devamında tüm eklemi tahrip eden bir hâl alır ve hareket kısıtına ek olarak şiddetli ağrılarla kendini gösterir.

Osteoartrit, dirsekten boyun bölgesine kadar vücuttaki hemen hemen tüm eklemlerde oluşabilir. Kalça ve diz, bu problemin en sık görüldüğü eklemlerdendir. Bununla birlikte dirsekte, boyunda ve belde de kireçlenme görülebilir.

Bel Kireçlenmesi

Bel kireçlenmesi, genellikle bel bölgesinde bulunan omurlar arasındaki kıkırdakların dejenerasyonu ile ortaya çıkar. Bu omurların arasında yer alan, hareketi ve ağırlık taşımayı kolaylaştıran disklerin yapısında meydana gelen bozulmalar, bel kireçlenmesi olarak adlandırılan rahatsızlığın başlıca nedenidir. Disklerdeki aşınma zaman içinde doğrudan omurlar üzerinde de etkili olabilir. Bunun sonucunda sinirlerde oluşan baskı ve sıkışmalar, karıncalanmadan bacaklarda hissizleşmeye kadar varan şikâyetleri doğurabilir.

Dirsekte Kireçlenme

Dirseği oluşturan kemikler, doğal yapısı gereği stabil durumda olmaya yatkındır. Buna bağlı olarak dirsekte kireçlenme, diğer osteoartrit türlerine kıyasla görece daha az görülür. Bu bölgede oluşan osteoartrit olguları, genellikle bir travma sonucu ortaya çıkar. Dirsekte kireçlenme ilk evrelerde kontrol altına alınmaz ise zaman içinde kolun bükülmesini imkânsız hâle getirebilir.

Diz Kireçlenmesi

Diz, vücut ağırlığını taşıyan eklemlerin başında gelir. Yıllar içinde buradaki kıkırdak doku dejenere olur ve dizde kireçlenme oluşumu gözlenir. Yaşa bağlı olarak günlük hareket miktarının azalması da bu osteoartrit türünün nedenlerinden biridir.

Kalça Kireçlenmesi

Kalça kireçlenmesi, daha çok yaşı ilerlemiş kişilerde görülür. Fazla kilo ve obezite bu osteoartrit türünü tetikleyen başlıca faktörlerdendir. Bununla birlikte kalça eklemine aşırı yük bindiren, eklemin zorlanmasına neden olan yoğun fiziksel aktiviteler de rahatsızlığın genç yaşlarda ortaya çıkmasında etkili olabilir. Ayrıca doğumsal kalça çıkığı gibi anomaliler de bölgede dejenerasyon oluşması riskini artırabilir.

Boyun Kireçlenmesi

Boyun kireçlenmesi de bel osteoartriti gibi genellikle bölgedeki disklerin yıpranması ve yastıklama görevini kaybetmesiyle oluşur. Önlem alınmazsa zaman içinde ilerleyerek boyun hareketini ciddi ölçüde kısıtlayabilir.

Fizik Tedavi Kireçlenmeye İyi Gelir mi?

Osteoartrit tedavisinde hem cerrahi hem de cerrahi olmayan tedavi prosedürleri tercih edilebilir. Bu noktada, hastalığın seyri de uygunsa, öncelikli olan tercih cerrahi dışı yöntemlerdir. Fizik tedavi, bu iki rahatsızlığın oluşturduğu şikayetleri azaltmanın en etkili cerrahi dışı metodlarının başında gelir. Kıkırdak hasarından kaynaklanan şikâyetler, bölgedeki kas ve bağların güçlendirilmesi ile ciddi oranda azaltılabilir. Fizik tedavi bu konuda oldukça olumlu sonuçlar verir.

Kireçlenme Rahatsızlığı Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Bel, dirsek, boyun, kalça ya da diz kireçlenmesi olan kişiler, öncelikle bu eklemlerin zorlanmasına neden olacak eylemlerden kaçınmalıdır. Bel kireçlenmesi için ortez kullanımı ile bölgenin sabit tutulması oldukça faydalıdır. Ağır yük taşımak ya da kolu zorlayacak hareket ve egzersizler, dirsekte kireçlenmenin doğurduğu olumsuzlukları artırabilir. Bu nedenle eklemlerin korunması; aşırı yük taşımaktan ve eklemi zorlamaktan kaçınılması oldukça önemlidir. Aynı zamanda yapılacak egzersizlerin de uzman fizyoterapistler eşliğinde uygulanması, uzun vadede tedaviden daha başarılı sonuç elde edilmesine yardımcı olur. Uygun olmayan egzersiz hareketleri, konu ile ilgili şikayetleri tetikleyebilir. Kireçlenme ve kireçlenme türleri hakkında ayrıntılı bilgi için https://osteoartritileyasam.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ