En iyi öksürük şurubu bir yudum su

Öksürük; kimi zaman insanı gece boyunca uykusuz bırakırken, kimi zaman da topluluk içinde oldukça zor durumda kalmasına yol açıyor. ...

Öksürük; kimi zaman insanı gece boyunca uykusuz bırakırken, kimi zaman da topluluk içinde oldukça zor durumda kalmasına yol açıyor. Öksürüğü dindirmek için bol bol su içmek gerektiğini belirten uzmanlar "En güçlü öksürük şurubu sudur" diyor

Havaların soğumasıyla birlikte sıkça yakındığımız öksürüğün mevsimi başladı. Pek çok kişinin, gribe bağlı geliştiğini düşündüğü için ciddiye almadığı öksürük; aslında ciddi hastalıkların önemli habercisi olabiliyor.

ASTIMIN ARTMA ZAMANI
Acıbadem Kozyatağı Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyda Erel Kirişoğlu, öksürüğün hangi hastalıkların belirtisi olduğunu, bu sorunla baş etmek için ne tür önlemler almamız gerektiğini anlattı.
Sohbaharda öksürük hangi etkenlerle ortaya çıkıyor?
Sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan öksürük, genellikle nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı gelişiyor. Bu aylarda alerji, akut bronşit gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra KOAH ve astım alevlenmelerine bağlı olarak da sıkça görülüyor. Ancak öksürük, mevsime bağlı olmayan birçok hastalık nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.
Mevsime bağlı olmayan hastalıklar neler?
Örneğin reflü, öksürüğün en sık görülen nedenlerden biri. Ülkemiz gibi yoğun sigara içilen ülkelerde sık görülen bir neden ise kronik bronşit. Öksürüğü en sık tetikleyen faktörlerin başında, sigara ve toz geliyor. Sık görülen başka bir neden de psikolojik faktörler ve bunun başında da endişe hali nedeniyle ortaya çıkan öksürük geliyor.

KANSER HABERCİSİ OLABİLİR
Kanserle ilgisi olabiliyor mu?
Öksürük; bazı tansiyon ilaçlarının yan etkisi olmanın ötesinde yaşamı tehdit edebilecek akciğer kanseri, mesleksel akciğer hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, yemek borusu veya mide kanseri gibi hastalıkların da habercisi olabiliyor. Üst solunum yolu tümörleri, zatürree ve solunum yetmezliğine neden olabilecek diğer kronik akciğer hastalıkları da öksürükle kendini gösteriyor. Bu nedenle, öksürüğün kesinlikle ihmal edilmemesi ve altta yatan nedenin mutlaka

3 HAFTADAN SONRA DOKTORSUZ OLMAZ
Üç haftadan iki aya kadar devam eden öksürüklerin nedeni genellikle ciddi oluyor. Ancak sadece süre değil, aynı zamanda buna eşlik eden yakınmalar da dikkate alınmalı.
Öksürükle birlikte balgam, hırıltılı solunum, 38 dereceye varan ateş, nefes darlığı, kan tükürme, göğüs ve sırt ağrısı gibi yakınmalardan biri bile gelişirse; zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir.


AĞRI KESİCİ VE ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ İŞE YARIYOR
Öksürük bir semptom (belirti) olduğu için bu sorunun ortadan kalkması ancak altta yatan hastalığın tedavisi ile mümkün olabiliyor.
Her koşulda sigara içilmemesi çok önemli... Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında, günlük sıvı miktarının artırılması gerekiyor.
Öncelikle su, ardından bitkisel çaylar, C vitamini içeren taze sıkılmış meyve suları içilmeli.
Bol sıvı alımının yanı sıra; burun akıntısını azaltacak ilaçlar, istirahat, gerektiğinde ağrı kesici veya ateş düşürücü ilaç gerekebilir.
Öksürüğün altında yatan sebep zatürre ise evde veya hastanede antibiyotik tedavisi gerekiyor.


Balgamlı öksürüklerde, balgamı yumuşatan ve parçalanarak ciğerlerden çıkmasını kolaylaştıran ilaçlar kullanılıyor.

 

 

 

ALTINDA YATAN NEDEN MUTLAKA TEŞHİS EDİLMELİ
Öksürük,savunma sisteminin önemli bir savunma mekanizması. Bu nedenle sadece öksürüğün geçirilmesi değil altında yatan hastalığın tanınması ve mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.

GECİKMEYİN
Tedavi için geç kalındığında ortaya çok ciddi tablolar çıkabiliyor. Mesela üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından zatürre (pnömoni) gelişebiliyor.
Ayakta tedavi edilebilecek bir zatürre vakası, doktora gitmekte gecikildiği zaman yoğun bakım ünitesinde takip gerektirebilecek kadar şiddetlenebiliyor.

KALİTE DÜŞER
Vaktinde doktora gitmemek; erken evrede yakalanabilecek akciğer, mide, yemek borusu veya üst solunum yolu kanserlerinin tanısında gecikmeye de yol açabiliyor.
Bu tür gecikmeler de şüphesiz hastamızın yaşam süresinin kısalması ve yaşam kalitesinin düşmesi anlamına geliyor.

ÖKSÜRÜK KRİZİNİ ETKİSİZ HALE GETİRECEK TÜYOLAR
GÜNDE İKİ LİTRE SU İÇİN
Özellikle soğuk algınlığına bağlı öksürüklerde bol su içmeniz şart. Günde en az iki litre su içmeyi ihmal etmeyin. Çay içerek su ihtiyacınızı giderdiğinizi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü hiçbir sıvı, suyun yerini tutmuyor.

C VİTAMİNLİ MEYVE SUYU
Üst solunum enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen öksürük vakalarında, bol su tüketiminin yanı sıra C vitamininden zengin meyve suları da içilmeli. Portakal ve mandalina gibi meyveler yenmeli.

ODAN IZDAKİ NEM DÜZEYİNİ AYARLAYIN
Özellikle sonbahar ve kış aylarında, iç mekanlardaki hava kuruyor. Bunun sonucunda da solunum yolları kuruyor. Bu mevsimde oturduğunuz odadaki nem düzeyi, daima yüzde 30 ila 50 arasında olmalı. Nem oranını bu seviyeye getirmek için evinizde klima veya nem giderici cihazlar kullanabilirsiniz.

SİGARA PAKETİNİ HEMEN ÇÖPE ATIN
Sigara; hem öksürüğe neden olurken, hem de solunum yolunu koruyan mekanizmaları bozuyor. Solunum yollarımızda yürüyen merdiven şeklinde; akciğere gelen tozu ve yabancı maddeleri yukarı doğru süpüren yapılar bulunuyor. Bu yapılar içilen her sigara ile bir saat süreyle felç olup duruyor. Günde bir paket sigara içildiğinde akciğerin bu koruma mekanizması, 20 saat süreyle devre dışı kalıyor. Sigara paketini çöpe atın!

YAŞADIĞINIZ YERDE TOZA GEÇİT VERMEYİN
Alerjik yapınız varsa nevresim ve yastık kılıfını en az 55 derece ısıda yıkayın. Yatak örtüsü, perde seçiminde sık yıkanabilecek özellikteki pamuklu örtüleri tercih edin. Yastık ve yorganınızı, sentetik materyalden tercih edin ve en az ayda bir yıkayın. Kumaş kaplı eşyalar yerine deri, sentetik veya ahşap mobilyaları tercih edin. Ortamda mümkün olduğunca az eşya bulundurun. Kitap gibi çok toz tutabilen eşyaları kapalı dolaplar içinde tutun. Ev içinde saksıları ve bitkileri azaltın.

YATMADAN ÖNCE YEMEK YOK
Reflünüz varsa öksürük nöbetlerini önlemek için yatmadan üç saat önce yemek yemeyi bitirmiş olmalısınız.
Çay, kahve, gazlı içecekler ve çikolata gibi reflünün şiddetlenmesine neden olan besinleri tüketmeyin. Kilo almamaya çalışın ve sıkı giyeceklerden kaçının.

ESRA TÜZÜN

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ