Emeklilere 100 lira seyyanen zam tasarısı Genel Kurul'da

Gelir Vergisi ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren tasarının görüşmelerine başlandı

TBMM Genel Kurulu'nda, SSK ve BAĞKUR emeklilerine ocak ayından itibaren ayda 100 TL seyyanen zam yapılmasının da yer aldığı Gelir Vergisi ve bazı kanunlarda verilen süreleri uzatan yasa tasarısının görüşmelerine başlandı.

Gelir Vergisi ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde konuşan MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, ne kadar vergiden vazgeçildiğine ilişkin etki analizi olmadığını, istemelerine ilişkin kendilerine bilgi verilmediğini belirterek, vergi düzenlemelerinin yer aldığını ancak geçici maddelerin kalıcı hale getirildiğini savundu. "Amacına ulaşan teşvik olmalı. Verimlilikle ilgili ileriye dönük verimlilik politikası uygulanmalı" diyen Günal, 5 yıllık uzatmaları doğru bulmadıklarını kaydetti.

Tasarıda, denetimli serbestlikle ilgili düzenlemenin de bulunduğuna işaret eden Günal, bunun ilgili komisyonda görüşülmediğini, torba içine konulduğunu ancak kanun yapma tekniğine uygun hareket edilmediğini söyledi.

Bütçe disiplini konusunda uyarılarda bulunduklarını, bunun için yapısal önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Günal, ülkenin ekonomik ve sosyal meselelerine çözüm bulmada MHP olarak yapıcı hareket ettiklerini belirtti. Günal, milletin lehine olan düzenlemeler için iktidarın arkasında, aleyhine olanlarda ise karşılarında olacaklarını kaydetti.

"Denetimli serbestlik herkese uygulansın"

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım da Tasarı'nın bazı yönleriyle sorunlu olduğunu belirterek, bir defada getirilmesi gereken düzenlemelerin üç parçada gündeme getirildiğini savundu. Tasarı'nın bazı maddelerinin ilgili ihtisas komisyonlarında görüşülmesi gerekirken Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alındığını anlatan Yıldırım, bunlardan birinin denetimli serbestlikle ilgili olduğunu ifade etti.

Yıldırım, "Amacı, ruhu, felsefesi kar amaçlayan sermayeye hizmet eden yasa tasarısıyla karşı karşıyayız. Türkiye'nin ekonomideki en önemli sorunu, gelirin adaletsiz bölüşümüdür, ülke kaynaklarının adaletli bölüşümü sorunu vardır. Artık geçici, palyatif vergi kanunlarındaki değişikliklerle sorunun giderilmesi mümkün değil. Az gelirliler çok, çok gelirliler ise düşük vergilerle yaşamlarını sürdürüyor. Vergi, emekçi kesimlerin omuzlarına yüklenmiştir. Ezilen ve emekçiden yana düzenlemeleri içeren yeni bir vergi reformuna ihtiyaç var" dedi.

Denetimli serbestliğin iyi halli kişilerin istifade ettiği bir düzenleme olduğunu anlatan Yıldırım, tüm hükümlülerin uygulamadan yararlanmasını istediklerini söyledi. Denetimli serbestlikten hırsızlık, yağma, yolsuzluk, adam öldürme, tehdit, şantaj, gasp, tecavüz ve taciz suçlarından hüküm giyenlerin ve tutukluların yararlandığını ileri süren Yıldırım "Hırsız, dolandırıcı, tecavüz ve tacizde bulunanların yararlandığı maddeden siyasi tutsaklar istifade edemeyecek" diye konuştu.

MHP ve HDP Grubu adına yapılan konuşmaların ardından birleşime ara verildi.

Manşetler

DUYURU-4