Emek Platformu 'Sosyal Güvenlik'te bölündü

Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Emek Platformu'nun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı konusunda, tüm taleplerinde ısrarlı olduğunu vurguladı.

Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Emek Platformu'nun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı konusunda, tüm taleplerinde ısrarlı olduğunu vurguladı.

Emek Platformu Başkanlar Kurulu'nun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nda gelinen son noktayı değerlendirmek üzere dün Türk- İş Genel Merkezi'nde bir toplantı yaptı.
 
Kumlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda, yasa tasarısına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile 24 Mart'ta yapılan görüşmenin sonuçlarının değerlendirildiğini söyledi.
 
Kumlu, bu değerlendirmede, bakanlığın, Emek Platformu'nun kimi taleplerine olumlu yaklaştığının, kimi talepleri konusunda net çözümler getirmediğinin, kimi taleplerini ise kabul etmediğinin, "tekrar teyit edildiğini" belirtti.
 
Mustafa Kumlu, "Emek Platformu, uygulama yılı ötelenmiş olmasına rağmen 65 yaş emekliliğine karşıdır. Emek Platformu, 58-60 yaş emekliliğinde ısrarlıdır" dedi.
 
"Bakanlığın, güncelleme katsayısına olan yaklaşımı emekli aylıklarında zaman içinde azalmaya neden olacaktır" diyen Kumlu, güncelleme katsayısının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 30'u yerine yüzde 100'ünün dikkate alınmasını talep ettiklerini kaydetti.
 
Emeklilerin gelir ve aylıklarının yıllık artışında refah payının dikkate alınması konusunda ısrarlı olduklarını belirten Kumlu, bu yasa kapsamında çalışmaya başlayacak olan sigortalıların gelecekte elde edecekleri gelirin geçinmeye yeterli bir seviyeye gelebilmesi için aylık bağlama oranının makul bir seviyede tutulmasını da istediklerini söyledi.
 
Kumlu yaptığı açıklamada, "Emek Platformu, mevcut yasalar uyarınca fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların, bu haklardan yararlanmayı sürdürmeleri dahil tüm taleplerinde ısrarlıdır" açıklamasında bulundu.
 
Kumlu, Emek Platformu olarak taleplerini, tasarının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sürecinde aktif olarak talep ve takip edeceklerini belirtti.
 
Yeni eylem planı
 
Kumlu, basın mensuplarının, eylem yapıp yapmayacaklarına yönelik soruları üzerine, bu konuyu tartıştıklarını, tasarının gelecek hafta pazartesi-salı günü belli bir noktaya geleceğini, o zamana kadar süreci aktif olarak takip edip, konuyu değerlendireceklerini söyledi.
 
Kumlu,"Pazartesi-salı gününe kadar taleplerimize kulak verilip verilmediğini değerlendireceğiz, o zaman eylem mi olacak buna birlikte karar vereceğiz" dedi.
 
Kumlu, ayrıca eylem konusunda örgütlerin kendi kararları da bulunduğunu dile getirdi.
 
Kumlu, "Kiminle, neyi tekrar teyit ettiniz?" sorusuna karşılık, mutabakata varılan konularla ilgili, Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri tarafından basına farklı açıklamalar yansıtıldığını belirterek, bunları tekrar değerlendirdiklerini ve açıklamalarında mutabakata varılamayan konuları tekrar belirtme ihtiyacı duyduklarını ifade etti.
 
Aylık bağlama oranındaki taleplerine ilişkin soru üzerine Kumlu, yüzde 2 oranında görünen aylık bağlama oranının, yasa yürürlüğe girdikten sonra yeni işe başlayacaklar için düşük kaldığını ve bunun artırılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.
 
Kumlu, bir basın mensubunun, bakanlıkta yaptıkları görüşmenin ardından taleplerinin yüzde 80-90'ının karşılandığını söylediğini anımsatarak, halen bu görüşünü koruyup korumadığını sorması üzerine, "Bu oran, bazı teşkilatlara göre yüzde 80-90, bazı teşkilatlara göre yüzde 50. Bana sorarsanız, bu açıklama doğru" diye konuştu.
 
4 örgüt eylem kararı aldı
 
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na karşı eylem kararı alan DİSK, KESK, TTB ve TMMOB ise, bugün yapacakları açıklamayla kararlarını kamuoyuna açıklayacak.
 
Örgütlerin yöneticileri, konuyla ilgili olarak bugün saat 13.00'de TMMOB'da basın toplantısı düzenleyecek.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, yaptığı açıklamada, Emek Platformu'nda sağlanan birlikteliği önemsediklerini, ancak gelinen noktada platformun tasarıya karşı aldığı kararı yeterli görmedikleri için, ayrı bir değerlendirme yapma ihtiyacı duyduklarını söyledi.
 
Tombul, bu eylem kararının "Emek Platformu'nun dağılması ya da ayrışma anlamına gelmediğini, gelinen nokta itibariyle DİSK, KESK, TTB ve TMMOB olarak ortak eylem konusunda kararı aldıklarını" belirtti.
 
Tombul, platform bünyesinde yapılacak değerlendirmelere katkı vermeye de devam edeceklerini kaydetti.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ