Elektromanyetik alan lösemi yapıyor

Bilim insanları, elektromanyetik alanın lösemi riskini 8,9 kat artırdığını saptadı. Ayrıca ebeveynlerin iş ortamında kimyasal maddelere maruz kalması, babanın sigara kullanması gibi sebeplerin aynı hastalık riskini önemli ölçüde yükselttiği belirlendi.

Çocukluk çağında en sık görülen kanser türü löseminin elektromanyetik alanlar yüzünden yüzde 8,9 kat arttığı ortaya çıktı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Murat Aysin, çocukluk çağı lösemileri ile elektromanyetik alan arasındaki ilişkiyi araştırdı.

EVLERİ İNCELENDİ

Çalışmada Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dr. Behçet Uz Eğitim Araştırma ile Tepecik Eğitim ve Araştırma hastanelerinin çocuk onkoloji ve hematoloji kliniklerinde tedavi gören 7 yaş altı 68 lösemi hastası incelendi. Çocukların ailelerine çalışmayla ilgili bilgi verildi. Onayları alındı ve yaşadıkları konutların çocuk odalarında anlık elektromanyetik alan ölçümleri yapıldı.

BU NEDENLERE DİKKAT!

Yapılan analizlerde çocuk sağlığı için hayati önem taşıyan sonuçlara ulaşıldı. Buna göre ebeveynlerin iş ortamında kimyasal maddelere maruz kalması, aylık geliri, ilk iki yaşta enfeksiyon sıklığı, babanın sigarakullanma öyküsü, manyetik ve elektrik alan değişkenlerinin çocukluk çağında lösemi görülme olasılığını artırdığı saptandı.

İzmir riskli bölge

Araştırmayı tez çalışması olarak yayımlayan Bornova Toplum Sağlığı Merkezi'nden Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Murat Aysın, manyetik alanın lösemi için önemli bir risk faktörü olduğunu belirtti. Dr. Aysın, "Özellikle evlerin yakınlarında yüksek gerilim hatları bu riski önemli oranda artırıyor.

AKIMIN SESİ DUYULUYOR

İzmir bu açıdan riskli bir bölge. Manisa'dan gelen yüksek gerilim hatları sanayi bölgesine doğru yerleşim yerlerinin içinden geçiyor. Balkondan elektrik akımının sesini duymak mümkün. Ayrıca ev içi bütün elektronik cihazlar bu açıdan sabıkalı diyebiliriz. Araştırmamız da bu hastalığın rastlantı olmadığını gösteriyor. Bütün bunlar hastalık riskini önemli ölçüde artırıyor" dedi.

Tehlikeyi kat kat artırıyor

Hangi neden risk oranını ne ölçüde artırıyor. İşte cevabı:

Manyetik alan değerleri: 8,9 kat (ortalama)

Ebeveynlerin iş ortamında kimyasal maddelere maruz kalması: 8 kat.

Ailelerin aylık gelirinin asgari ücret ve altında olması: 6,5 kat.

Babaların sigara kullanması: 5,2 kat.

Çocukların nadir enfeksiyon hastalığı geçirme durumları: 2,3 kat.

NESRULLAH SONAY

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ