Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Akkuş'tan çocuk felci açıklaması

Elazığ halk sağlığı müdürü ibrahim halil akkuş, Türkiye'de 15 yıldır çocuk felci hastalığının olmadığını ancak geçtiğimiz yıl en yakın Suriye'de görüldüğünü söyledi.

Elazığ Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Halil Akkuş, Türkiye'de 15 yıldır çocuk felci hastalığının olmadığını ancak geçtiğimiz yıl en yakın Suriye'de görüldüğünü söyledi. 

Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme sonucu riskli görülen ve yabancı uyruklu vatandaşların yaşadığı bölgelerde 5. Tur Oral Polio Çocuk Felci Aşı Kampanyası kapsamında aşı uygulaması yapılacağı belirtildi. Yurt çapında 2014 yılı 2. Tur Oral Polio Çocuk Felci Aşı kampanyasının yarın başlayıp 25 Mayıs 2014 tarihine kadar devam edeceğini belirten Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş, çocuk felci hastalığı hakkında bilgi verdi. Çocuk felci hastalığı, çocuk felci virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Dr. Akkuş, "Üç farklı tipi olan çocuk felci virüsü, ağız yoluyla vücuda girer, boğazda ve bağırsaklarda çoğalarak, vücudun diğer bölgelerine yayılır. Başlangıç belirtileri ateş, baş ağrısı, halsizlik, kusma, boyunda sertlik, kol ve bacaklarda ağrıdır. Yaklaşık her 200 vakadan bir tanesinde, hastalık etkeni olan virüs omuriliğe geçerek, orada kasların hareketlerini sağlayan sinir hücrelerini tahrip eder. Bu tahribat kalıcı olup, sinir hücrelerinin yerini yeni hücreler alamadığı için, etkilenen kaslar artık çalışamazlar ve hastalık hayat boyu sürecek felçlere neden olur. Felçli vakaların yüzde 5-10’unda solunum kaslarında felç gelişerek ölüme yol açabilir. Hastalık en sık 5 yaşından küçük çocuklarda görülür, ancak daha büyük çocuklar da hastalığa yakalanabilir. Vakalar, erişkinlerde seyrek olarak görülmekle birlikte, nadiren ortaya çıkabilir. Çocuk felci hastalığına karşı aşı ilk kez 1955 yılında geliştirilmiştir. Çocuk felci hastalığına karşı iki tip aşı vardır. Biri inaktif aşı olup enjeksiyon yolu ile uygulanır. Diğer aşı ise zayıflatılmış virüs aşısı olup ağızdan damla şeklinde uygulanmaktadır. Çocuk felci aşısı çok güvenli ve etkili bir aşıdır. Ülkemizde 1963 yılından bu yana uygulanmaktadır. Çocuk Felci Aşı Günleri’nde uygulama ağızdan çocuk felci aşısı ile yapılacaktır. Bu aşı her üç tip virüse karşı da bağışıklık sağlar" dedi.

"15 YILDIR YENİ VAKAMIZ YOK"

Türkiye'deki çocuk felci· hastalığıyla ilgili de bilgi veren Dr. Akkuş, "1963 yılında başlatılan aşılama çalışmaları ile vaka sayıları giderek azalmış, özellikle 1985 aşı kampanyasının ardından çocuk felci vaka sayısında büyük bir düşüş gözlenmiştir. Rutin çocukluk dönemi aşılama çalışmalarında yüksek aşılama hızlarına ulaşılması ve pek çok kereler yapılan geniş çaplı destek aşılama çalışmaları ile en son vakamız Kasım 1998 tarihinde bildirilmiştir. Yaklaşık on beş yıldır ülkemizde yeni vaka görülmemiştir. Ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesini 21 Haziran 2002 tarihinde “Çocuk Felcinden Arınmış Bölge” olarak ilan edilmiştir. Dünyada, çocuk felci vakaları 1988 yılında 350 binden fazla olduğu tahmin edilirken 2012 yılında bildirilen 223 vakaya kadar azalmış olup vaka sayısında yüzde 99’dan fazla azalma sağlanmıştır. Bu azalma, hastalığın ortadan kaldırılması için gösterilen küresel çaba sonucudur. Bugün sadece dünyanın üç ülkesinde Afganistan, Pakistan ve Nijerya’da virüs dolaşımı devam etmekte, Kamerun, Somali, Etiyopya ve Kenya’da ülke dışı kaynaklı bulaşma sonrasında salgınlar görülmektedir. Son olarak 29 Ekim 2013 tarihinde, Suriye’de çocuk felci hastalığının varlığı duyurulmuştur. Bu durum ülkemize olası hastalık bulaşma riskini ortaya çıkarmaktadır" şeklinde konuştu.

Manşetler

DUYURU-4