Ehliyet için sağlık raporu almaya gitti, doktoru bıçakladı

Ehliyet için sağlık raporu almaya giden bir kişi, doktorunu iki yerinden bıçaklayarak hastanelik etti.

Sakarya’da bulunan Yazlık Aile Sağlığı Merkezi’ne gelen ismi belirlenemeyen bir şahıs, ehliyet için sağlık raporu almak istedi. Ancak Aile hekimi Dr. Fikret Öztürk, şahsın kayıtlarında psikolojik sorunları olduğunu fark edince, psikolojik tetkik yaptırıp kendisine sonuçları getirmesi gerektiğini söyledi. Önce odadan çıkan şahıs bir süre sonra odaya tekrar gelerek “al sana rapor” dedi ve doktora bıçakla saldırıda bulundu.

Karnından ve bacağından yaralanan Dr. Öztürk’ün hayati riski yok. Ancak sağlık çalışanları, bu gibi şiddet eylemlerinin arttığını ve bunun önüne geçmek için yeterli yaptırımların olmadığını savunarak olayı kınadı.

AHEF SALDIRIYI KINADI

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Gürsel Özer yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“Meslektaşımız Dr. Fikret Öztürk'e düzenlenen bıçaklı saldırıyı kınıyoruz. Usulsüz bir şekilde ehliyet raporu almak isteyen bir kişi, amacı sağlık hizmeti sunmak olan bir hekime bıçak çekiyor, karnından ve bacağından yaralıyor meslektaşımızı. Bu cesareti nereden alıyor? Doktora, sağlık çalışanına saldıranlara karşı ciddi bir yaptırım yok çünkü. Resmi kayıtlara göre, 2014-2015 yılları arasında 20 bin 156 sağlık çalışanı şiddete uğradı. Bu vakaların büyük bir kısmında kurbanlar, güvenliği sağlanamayan ASM'lerde, vatandaşla ilk basamakta bir araya gelen aile hekimleriydi. Geçtiğimiz hafta Bursa’da bir madde bağımlısı istediği yeşil reçeteli ilacı yazmadığı için bir başka aile hekimini bıçakla tehdit etti. Saldırgan yakalandı ancak bir gün sonra serbest bırakıldı. Hekim arkadaşımız için koruma talep etmek zorunda kaldık. Türkiye’de 23 bin aile hekimi ve 23 bin aile sağlığı çalışanı var. Her birine bir koruma tahsis edilemeyeceğine göre, hekimlerimizin can güvenliği nasıl sağlanacak? AHEF olarak 28 Mayıs’ta Samsun’da “Sağlıkta Şiddeti Durduruyoruz” hareketi başlattık. Bu şiddeti durdurmanın ilk adımının caydırıcı cezalar içeren “Sağlıkta Şiddet Yasası”nı çıkarmak olduğunu vurguladık. Ancak öğrendiğimiz kadarıyla bu yasa tasarısı henüz Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'na bile gelmemiş. Meslektaşlarımız, “acaba bugün eve dönebilecek miyim?” endişesiyle görev yaparken, hayati önem taşıyan yasayla ilgili böylesi bir duyarsızlık kabul edilemez. Kanunsuz ve hukuksuz talepleri reddeden kaç meslektaşımızın daha şiddete uğraması bekleniyor yasa çıkarmak için?

Kamil Furtun, Ersin Arslan, Ali Menekşe… Hepsi çok değerli hekimlerdi. Görevleri başında katledildiler. Sağlık Bakanlığı’na, milletvekillerimize sesleniyorum. Başka hekimler ölmeden, başka evlere ateş düşmeden önce Sağlıkta Şiddet Yasasını çıkarın. Hekimlerin hayatını daha fazla tehlikeye atmayın.
 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ