Atopik dermatit veya atopik egzama isimleriyle de bilinen egzama bebeklikte yanaklarda oluşan kızarıklıklarla kendini göstermeye başlar.
Egzama Nasıl Gelişir?
Egzama gelişiminde genetik faktör çok önemli rol oynar. Özellikle bebeklerdeki egzamanın arkasında yatan en önemli şey gıda alerjisidir.
Bebeklerin yüz, boyun, kulak arkası ve eklem yerleri gibi belli bölgelerinde kızarıklık, kaşıntılı kızarıklık oluyorsa egzamadan şüphelenmek gerekir. Egzama belirtileri olan bebek veya çocukların, anne babalarında, akrabalarında alerjik hastalıklar varsa egzama konusundaki şüphelerimiz daha da güçlenir.
Genellikle bebek doğduktan sonra 3 ay içinde egzama belirtileri olur. Ancak aile bebekleri küçük olduğu için testin yapılamayacağını düşünürler. Alerji testleri doğumdan itibaren kandan ve ciltten her yaşta yapılabilir.
Egzama İle Karıştırılan Hastalıklar
Seboreik dermatit dediğimiz yağ bezlerinin iltihabi durumu sıklıkla egzama ile karışır. Bu durum sıklıkla koltuk altlarında ve genital bölgelerde görülmektedir. Saçlı deride görülen seboreik dermatit halk arasında konak olarak bilinir. Konak egzamalı çocukların saçlarında sıklıkla vardır ve tedaviye dirençlidir.
Karıştırılan diğer bir durum ise uyuzdur. Uyuz ani başlangıçlıdır, koltuk altlarında ve genital bölgelerde kaşıntı daha fazla olur. Uyuzda genelde yüzde kaşıntı olmaz. Uyuzun tipik döküntüsü deneyimli uzmanlar tarafından tanınabilir.
Diğer egzamayla karışan hastalık ise sedef hastalığıdır. Sedefte pullanma ön plandadır.
Egzama Tedavisi
Egzama (atopik dermatit) tedavisinde; alerjenlerden ve kimyasallardan korunmak, nemlendiriciler ve cilde uygulanan tedaviler yer almaktadır. Egzama tedavisinde en önemli nokta egzamaya neden olan şeyin bulunması, en az ilaçla ve mümkünse kortizonsuz merhemlerle çocuğu tedavi etmektir.
Egzama Tedavisinde Diyet
Egzama tedavisinde diyet çok önemlidir. Alerji saptanan gıda kesinlikle diyetten çıkarılır. Bu maddenin dile bile sürülmesi alerjiye neden olur. Nefes sıkışması, tansiyon düşmesi gibi ciddi alerjik sorunlara neden olabilen alerjik şok bile görülebilir. Bu nedenle sıkı diyet çok önemli bir faktördür.
Katkı maddesi içeren gıdalar tüketilmemelidir. Gıda alerjisi olan kişilerde katkı maddelerine karşı alerji 10 kat daha fazla görülmektedir. Anne sütünden de alerjik madde geçebilir. Bu nedenle, bebek anne sütü alıyorsa annenin de diyet yapması gerekir.
Egzamalı çocuklarda, gıda alerjisinden başka ev tozu akarlarına (mite) alerji de çok sık görülmektedir. Bu nedenle ev tozu akarı alerjisi içinde önlemler alınmalıdır.
Egzamada Cilt Temizliği ve Banyonun Önemi
Egzamalı çocukları cildi kurudur ve bariyeri bozuktur. Bu neden egzama tedavisinde cildin temizli ve bakımı da çok önemli rol oynar.Cilde zarar vermeyen sabun ve şampuanlar kullanılmalıdır. Haftada 2-3 defa banyo yapılmalı, banyodan çıkarken de vücudun su kaybını önlemek için banyo yağları kullanılmalıdır. Banyo yağları küvetin içine ya da durulama suyun konularak da kullanılabilir. Havluyla nazikçe ve tamponlayarak kurulama gerçekleşir.
Cildi Nemli Tutun
Egzamalı çocukların cilt bariyerleri bozuk ve ciltleri kuru olduğu için egzama tedavisi için nemlendirici kullanmak çok önemlidir. Günde en az 2 defa nemlendirici kullanılması faydalı olur. Her banyodan sonra ilk 5 dakika içinde hafif nemliyken kullanılması da tavsiye edilir.
Egzama tedavisinde antiseptik tekstil ürünleri (ipek giysiler) kullanılabilir. Nemlendirme ve tedavi edici merhemler sürüldükten sonra ağır egzamalı çocuklara tavsiye edilebilir. İpek giysiler ciltten su kaybını azaltmaktadır. Cildi daha az tahriş etme, cilde mikrop yerleşmesini azaltma gibi etkileri de vardır.
Kaynak: https://istanbulalerjimerkezi.com.tr/