Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nde neler var?

Kurumsal sözleşme imzalamak suretiyle eğitim aile sağlığı merkezlerinde veya eğitim aile hekimliği birimlerinde eğitici, asistan, aile sağlığı elemanı ve eğitim kurumuna yapılacak ödemeler ve sözleşme esasları belirlendi.

Kurumsal sözleşme imzalamak suretiyle eğitim aile sağlığı merkezlerinde veya eğitim aile hekimliği birimlerinde, aile hekimliği hizmetlerinin sunumunda görev alan eğitici, asistan, aile sağlığı elemanı ve eğitim kurumuna yapılacak ödemeler ve sözleşme esasları belirlendi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun ''Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Eğitim aile sağlığı merkezinde ve eğitim aile hekimliği biriminde görev yapacak eğitici, asistan ile aile sağlığı elemanları, tıpta uzmanlık mevzuatına göre aile hekimliği uzmanlık eğitimi veren üniversite ya da Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu eğitim ve araştırma hastaneleri (eğitim kurumu) tarafından belirlenecek ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna bildirilecek.

Eğitim aile hekimliği birimleri ile bu birimlerde görevli asistan ve aile sağlığı elemanlarının hafta içi çalışma süresi 40 saatten az olmamak kaydıyla ''Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği''nde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde belirlenecek. Eğitim aile sağlığı merkezi, asistanlar ve aile sağlığı elemanları tarafından nöbet tutulması suretiyle hafta içi çalışma süresine ilave olarak cumartesi günleri de 8 saat hizmete açık tutulacak. Eğitim faaliyetleri sağlık hizmetinin kesintisiz ve etkin sunumunu olumsuz etkilemeyecek şekilde eğitim kurumunca yürütülecek. Eğitim aile hekimliği birimlerinde görevli eğiticilerin haftalık çalışma süresi kendi mevzuatına göre belirlenecek. Ancak eğitici, haftalık asgari 10 saat eğitim aile sağlığı merkezlerinde hizmet verecek.

Eğitim aile sağlığı merkezindeki birimlerde bir eğitici en fazla on birimin (asistanın) sorumluluğunu üstlenebilecek. Eğitim kurumunda birden fazla eğiticinin bulunduğu hallerde birimlerin (asistanların) sorumluluğu eğiticiler arasında paylaştırılacak.

-Eğitim kurumuna yapılacak ödemeler

Eğitim aile hekimliği birimlerinde kişi kaydı, görev yapacak asistan için açılan birime yapılacak.

Eğitim kurumuna yapılacak ödemelerde, eğitim aile hekimliği birim sayısına göre; bir birim için, kayıtlı kişi başına 5 lira, 2-3 birim için, kayıtlı kişi başına 4,5 lira, 4 ve üzeri birim için kayıtlı kişi başına 4 lira, birden fazla eğitim aile sağlığı merkezinde hizmet sunan eğitim kurumlarında toplam 6 ve üzeri eğitim aile hekimliği birimi için ise kayıtlı kişi başına 5 lira esas alınacak. Müdürlük ilgili ödemeyi eğitici, asistan ve aile sağlığı elemanına yapılacak ödeme bilgileri ile beraber eğitim kurumlarının döner sermaye işletmelerinde bu amaçla açılacak hesaplara aktaracak.

Eğitim aile sağlığı merkezlerinde ve/veya eğitim aile hekimliği birimlerinde görevlendirilen eğitici, asistan ve aile sağlığı elemanına çalışılan gün sayısına göre ödeme yapılacak. Yönetmelikte puan hesaplaması ve ödeme esasları, asistan ve aile sağlığı elemanından yapılacak kesintilere de yer verildi.

Manşetler

DUYURU-4