Türkiye'deki bütün eczaneler karekod sistemine geçecek. Artık ilaçlar karekod okuyucu ile takip edilecek. Ancak ne eczaneler bu sisteme hazır ne de ilaçlar... Eğer çözüm bulunamazsa çileyi yine halk çekecek.
Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman ile basın toplantısı düzenledi. Bugüne kadar eczanelere 60 bin karekod okuyucusu alındığı bilgisini veren Çolak, söz konusu cihazın piyasada tükendiği ve bu yüzden 3 bin eczanede bulunmadığını söyledi. Çolak, "Bunları ihraç eden birkaç firma vardı. Onlarda yeteceğini düşünmüşler. Ancak bazı büyük eczaneler, doğal olarak ikişer üçer tane karekod okuyucusu almış." diye konuştu.
İlaç Takip Sistemi, 16 Mayıs'tan itibaren yürürlüğe girecek. Eczaneler, 1 Haziran'a kadar karekodsuz ilaçların kupürlerini kesip reçeteye yapıştırarak satmaya devam edecek. Ancak 1 Haziran'dan sonra artık bu sistem uygulanmayacak.
Çolak sisteme karşı olmadıklarını ancak 1 Haziran'da tamamen yenilenecek sisteme hazır olunmadığını söyledi.
Sisteme karşı olmadıklarını ve biran önce hayata geçmesini istediklerini dile getiren Çolak, bununla birlikte 1 Haziran tarihinin yıl sonuna kadar ötelenmesini istedi.
Bugün itibariyle ilaç depolarında bulunan ilaçların yüzde 20'sinin karekodsuz olduğunu kaydeden birlik başkanı, "Bu oran bir hafta öncesine kadar ise yüzde 40 civarındaydı. Ancak eczanelerdeki karekodsuz ilaç oranı yüzde 60-70'lere kadar çıkıyor. 4 tane ilaç firması karekodsuz ürünler ile ilgili eczanelerden bilgi almış durumda. 1 Haziran tarihi yılsonuna kadar ertelenirse, raflarda bulunan karekodsuz ilaç oranı yüzde 5 ila 6'ları geçmeyecektir." dedi.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman ise, sistemde kayıtlı karekodlu ürünlerin 460 milyon kutuya ulaştığını söyledi.
Kerman, Türkiye'de yılda 125 milyon kutu ilaç tüketildiğini ifade etti. Kerman, bazı sıkıntılardan kendilerinin de haberdar olduğunu dile getirerek, sorunların çözümü için görüşmelerin devam ettiğini aktardı.