Eczacılar büyük illeri tercih etti

Nüfusa göre yeni eczane açılmasına izin verilmesinin ardından ilk kez yapılan yerleştirmede, açıklanan kontenjanlar için başvuran 20 eczacının tümü ilk tercihlerine yerleştirildi.

SELMA BIYIKLI ADABAŞ-YEŞİM SERT KARAASLAN

Sağlık Bakanlığının yeni eczane açılması için nüfus kriteri getirmesinin ardından yapılan ilk yerleştirmede, başvuru yapan eczacıların tümü yine büyük şehirleri tercih etti.

Kuraya başvuran eczacılardan 6'sı Ankara, 5'i İstanbul, 4'ü Bursa'ya yerleştirilirken Şanlıurfa, İzmir, Van, Adana ve Adıyaman'da da birer yeni eczane açılmasına izin çıktı.

31 Mayıs 2012'de yürürlüğe giren kanun, yeni açılacak eczane sayılarının, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az 3 bin 500 kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenmesini öngörüyor.

Sağlık Bakanlığı, bu düzenleme çerçevesinde ilk kez nüfusa göre planlama yaparak yeni eczane açılabilecek ilçeleri belirlemiş ve planlamaya tabi olup yeni işyeri açmak isteyen eczacıların bu yerler için başvurabileceğini duyurmuştu.

Sağlık Bakanlığı, başvuru yapan 20 eczacı için ilk yerleştirmeyi Eczacı Yerleştirme Sistemi (EYS) üzerinden yaptı.

Kuraya başvuran eczacıların tümü ilk tercihlerine yerleştirildi. Eczacılardan 6'sı Ankara, 5'i İstanbul, 4'ü Bursa'ya yerleştirilirken Şanlıurfa, İzmir, Van, Adana ve Adıyaman'da da birer yeni eczane açılmasına izin çıktı.

-Büyük şehirlerde fazlalık var

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun hazırladığı listeye göre, büyük şehirlerin gelişmiş ilçelerinde eczane fazlalığı olduğu ortaya çıkmıştı.

​İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Denizli ve Kayseri gibi illerin büyük ilçelerinde eczane fazlası bulunduğu için yeni kontenjan tanınmamıştı. Bu şehirlerin gelişmişlik düzeyi daha düşük ilçeleri için kontenjanlar açılmıştı.

Nüfusa göre en fazla eczaneye ihtiyaç duyulan illerin Doğu ve Güneydoğu'da olduğu görülürken Ağrı, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Van, Şırnak ve Iğdır'ın tüm ilçelerinde eczane açığı bulunduğu için yeni kontenjanlar tanınmıştı. Ama Bakanlığın EYS üzerinden yaptığı yerleştirmede bu illerin hiç biri tercih edilmedi.

İl genelinde eczane açığı bulunmamakla birlikte ilçe bazında en fazla eczane açığı tespit edilen İstanbul Esenyurt'a 63, Sultanbeyli'ye 46 yeni kontenjan verilmişti.

-Yasanın kapsamı

Eczacılar ve eczanelerle ilgili kanunun yürürlüğe girdiği 31 Mayıs 2012 tarihinde eczacılık yapma hakkına sahip eczacılarla eczacılık fakültelerinde okuyanlar ve fakülteyi yeni kazananlar bir defaya mahsus bu sınırlamaya tabi tutulmadı.

Aynı tarih itibarıyla eczanesi bulunanlara da bir defaya mahsus herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın eczanesini ilçe dışına nakledebilme ve devredebilme hakkı tanındı.

Bu çerçevede eczanelerle ilgili kanunun yürürlüğe girdiği 31 Mayıs 2012 sonrasında eczanesini kapatan ancak yeniden iş yeri açmak ya da eczanesini başka bir ilçeye nakledip tekrar ilçe değiştirmek isteyenler nüfusa göre planlamaya tabi oldu.

Bu kişilerden eczane açmak isteyenler, Kurum tarafından ilan edilen yerler için başvurmuş, bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilmişti.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ