Eczacı kalfaları 'teknisyenlik' talebi için yürüyecek

Marmara Eczane Teknisyenleri Dernekleri Federasyonuna bağlı eczane çalışanları, eczacı kalfalarına "eczacı teknisyenliği" imkanı tanınması için 6 Ocakta beyaz önlükleriyle Ankara’ya gelecekler.

Marmara Eczane Teknisyenleri Dernekleri Federasyonuna bağlı eczane çalışanları, eczacı kalfalarına "eczacı teknisyenliği" imkanı tanınması için 6 Ocakta beyaz önlükleriyle Ankara’ya gelecekler.

Federasyon Başkanı Şevket Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eczacı kalfalığının Cumhuriyetin kuruluşundan da eskilere dayandığını söyledi.

Eczacı kalfalarının küçük yaşta eczanelerde işe başlayıp usta-çırak ilişkisiyle yetiştiklerini anlatan Coşkun, 1980 yılına kadar eczanelerde 5 yıl düzenli çalışan kişinin eczacı kalfası olarak kabul edildiğini,

1980 askeri müdahalesinin ardından bu hakkın ortadan kaldırıldığını kaydetti.

Coşkun, derneklerinin 1994 yılında kurulduğunu ve mesleklerinin tanımlanması için çalışmalara başladığını ifade ederek, Türkiye’de bu amaçla 75 ilde dernek kurulduğunu, her bölgede federasyonlar oluşturulduğunu ve konfederasyonlaşmanın sağlandığını belirtti.

Önceleri derneklerin isminin "Eczane Kalfaları Derneği" olduğunu dile getiren Coşkun, şöyle konuştu:

"Kendileriyle görüştüğümüz eski Türkiye Eczacıları Birliği Başkanı Mehmet Domaç, ’Derneklerin adını değiştirin. Böyle sonuç alamazsınız.

Eczane Teknisyenleri Derneği olarak düzeltin’ dedi. İllerdeki dernekler de isimlerini buna göre değiştirdiler. Ancak dernek ismi değişmesinin sorunumuza hiçbir katkısı olmadı. Eczacı kalfalarının çoğunluğu ilköğretim mezunu durumundadır. Dernek isimlerinin değişmesini öneren Domaç ise daha sonra ’lise mezununun altında birisi teknisyen olamaz’ diye karşımıza çıktı." Federasyon olarak eczane elemanlarının okuldan yetişmesine karşı çıkmadıklarını vurgulayan Coşkun, şunları kaydetti:

"Elbette günümüz koşullarında usta-çırak ilişkisi terk edilmelidir.

Ancak sayıları yüz binlere ulaşan, bu işi uzun yıllardır yapan kişilerin hakları korunarak bu düzenleme yapılmalıdır. Eczacı kalfalarına teknisyenlik unvanı verilemese bile bir defaya mahsus kurstan geçirilerek başarılı olanlara teknisyenlerin yetkilerini taşıyacak bir belge verilmelidir. Bunun başka mesleklerde örnekleri var. Diş protez teknisyenliği, serbest muhasebecilik, optisyenlikle ilgili düzenlemelerde bu böyle olmuştur. Aksi halde 20, 30, 40 yıldır bu işi yapanlar çırak durumuna düşeceklerdir. Biz ileri gitmeyi beklerken daha geri bir konuma gitme durumuyla karşı karşıya kalıyoruz." Coşkun, 5 Aralık 2007’de Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliği arasında "eczane destek personelinin eğitimi" hakkında bir protokol imzalandığını belirterek, taleplerinin protokolde yer alması için çabaladıklarını ancak sonuç alamadıklarını bildirdi.

Taleplerini iletmek için 6 Ocakta federasyona bağlı derneklerin yöneticileri ve üyeleriyle otobüslerle Ankara’ya geleceklerini belirten Coşkun, görev başında giydikleri beyaz önlükleri ile Anıtkabir’i ziyaret edeceklerini, daha sonra da Abdi İpekçi Parkı’nda taleplerini içeren bir basın açıklaması yapacaklarını bildirdi.

Manşetler