Ebola için 36 ilde 45 hastane hazır

Afrika'da ortaya çıkan Ebola salgınının yayılma riski nedeniyle Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

Batı Afrika'da şubat ayından bu yana 145 kişinin ölümüne sebep olan ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından en ölümcül virüs olarak adlandırılan ebolaya yakalanan Dr. Melvin Korkor, sağlığına kavuştuktan sonra ilk kez konuştu. Phebe Hastanesi'nde görev yapan ve eboladan kurtulduktan sonra yeniden doğduğunu söyleyen Korkor, ülkesi Liberya'da hastalığa yakalananlar için mücadele veriyor. WHO kayıtlarına göre ebola kaynaklı toplam bin 145 ölümün 400'ünün gerçekleştiği Liberya'da, görev yaptığı hastanedeki altı doktordan biri olarak virüsle verdiği mücadele sırasında yaklaşık bir ay önce ebolaya yakalanan Korkor, bugüne dek virüsten sonra yaşamayı başarabilen tek kişi olarak biliniyor. Çevre köylerden gelen yaşlı bir kadının hastaneye gelmesinin ardından hastayı tedavi eden sağlık görevlilerinde de yüksek ateş gibi semptomlar görülmeye başladı. Testlerde pozitif sonuçların alınması sebebiyle virüsü taşıyan Korkor da karantina altına alındı. 

HASTANEYİ YAĞMALADILAR 
"Hastaneden Monrovia'ya gitmek için bir ambulans istedim ve geri geleceğime dair söz verdim" diyen Korkor, gözyaşları içinde veda ettiği ailesine birkaç gün sonra geri döndü. Hastanedeki karantinadan çıkarılıp Monrovia'ya götürülen doktorun dört gün sonraki kan testlerinde ebola virüsü negatif çıktı. Döndükten sonra insanların kendisine tedirginlikle yaklaştığını ve çok az kişinin kendisiyle görüşmek istediğini söyleyen Korkor, kendisini son derece sağlıklı hissettiğini ve karantinaya alınmadan önceki tüm rahatsızlıklarından kurtulduğunu belirtiyor. Öte yandan, Liberya'nın başkenti Monrovia'da ebola hastalarının tutulduğu bir karantina merkezi silahlı bir grup tarafından basıldı. Saldırı sonrası yaklaşık 17 kişinin merkezi terk ettiği, sağlık malzemelerinin çalındığı belirtildi. Kaçan hastaların bazılarının bulunup tekrar gözlem altına alındığı öğrenildi. 

EBOLA İÇİN 36 İLDE 45 HASTANE HAZIR
Afrika'da ortaya çıkan Ebola salgınının yayılma riski nedeniyle Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) salgın uyarısı üzerine toplanan Bakanlık Bilim Kurulu konuyla ilgili bilgilendirici bir yazı hazırladı. Ayrıca virüsün teşhis ve tedavisinde görev yapması için Ankara ve İstanbul'da ikişer olmak üzere 36 ilde 45 hastane belirlendi. 

VİRÜSLÜ HASTAYA VIP ODA 
Virüsü taşıdığından şüphelenilen hasta için tek kişilik özel oda hazırlanacak. Hasta odasına sınırlı sayıda personel girecek, malzemeler tek kullanımlık olacak. Virüs şüphesi taşıyan hastaların naklini sağlayacak ambulanslarda eldiven, sıvı geçirimsiz önlük ve tulum, koruyucu gözlük, yüz kalkanı, maske, su geçirmez ayak koruyucu, alkol bazlı el dezenfektanı gibi malzemeler yer alacak. 

Manşetler

DUYURU-4