Ebelerin uzmanlığı ile ilgili görüşmelerde usul tartışmaları yaşandı!

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: "Ebelere hemşirelerde olduğu gibi bir uzmanlık, sertifikasyon hakkı veriyoruz. Burada bir 'paralel yapı, eğitime el attınız' falan yok"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Ebelere hemşirelerde olduğu gibi bir uzmanlık, sertifikasyon hakkı veriyoruz. Burada bir 'paralel yapı, eğitime el attınız' falan yok" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı, internet suçları, İGDAŞ'ın özelleştirilmesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulması, Kızılay ve Yeşilay ile ilgili düzenlemeleri de içeren "Torba Kanun" teklifinin maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Müezzinoğlu, teklifin ebelere uzmanlık ve sertifikasyon hakkı veren birinci maddesinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, sağlığın dinamik bir alan olduğunu söyledi.

Müezzinoğlu, "Ebelere hemşirelerde olduğu gibi bir uzmanlık, sertifikasyon hakkı veriyoruz. Burada bir 'paralel yapı, eğitime el attınız' falan yok. Ebe nereden mezun oluyorsa, yine oradan olacak. Uzman ebe nerede eğitim görüyorsa orada eğitim görecek. Ama sistemin doğru, sürdürülebilir ve geliştirebilir eksik ayaklarının da tamamlanmasıyla ilgili bir teklif bu" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan da Türkiye'de şu an 52 bin 179 ebe bulunduğunu belirterek, bunların 24 bininin birinci basamak sağlık hizmetlerinde, 23 bin 845'inin ikinci ve üçüncü basamak kamu sağlık tesislerinde ve 3 bin 567'sinin de özel sektörde çalıştığını söyledi.

 

- "Ebelerle ilgili ne uzmanlığımız var?"

 

Görüşmeler sırasında zaman zaman usul tartışması yaşandı.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, ilgili ve ilgisiz bütün tasarıların bu komisyona getirildiğini ifade ederek, 4 yıldır komisyonla alakalı olmayan bir sürü yasanın geçirildiğini ifade etti.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, "Burayı çerçi dükkanına çevirdiniz" ifadesini kullanırken, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, "Ebelerin sorunları niye buraya geliyor?" ve HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani "Ebelerle ilgili ne uzmanlığımız var?" sorularını yöneltti.

Zozani ayrıca torbanın tasarı değil, teklif olduğunu belirterek, bakanlık ve bakanlık yetkililerinin bilgi veremeyeceğini, teklif sahibinin bilgi vermesi gerektiğini kaydetti.

AK Parti sıralarından itiraz gelmesi üzerine Zozani, "Okuyun, tasarı ile teklif arasındaki farkı görün. İşinize göre teklif, işinize göre tasarı" karşılığını verdi.

Daha sonra AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl teklife ilişkin bilgi vererek, "Teklif veren bir kişi olarak Sayın Zozani beni ne kadar tanıyor bilemem ama..." ifadesi üzerine Zozani gülerek, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın olduğu bütün resimlerde sizi gördüğüm için çok iyi tanıyorum" dedi.

 

- "Sezaryen oranları pik yaptı"

 

Aytuğ Atıcı da yine teklifin ilk maddesini eleştirerek, "Yarın 'bir kadın doğum kliniğinin, bir doğumhanenin idaresini yetkilendirilmiş ebeye ve yüksek lisans mezunu uzman ebeye verdim' diye yönetmelik çıkarırsınız. Bu durumda lise mezunu bir ebe, yüksek lisans mezunu bir insanın üzerinde yönetici olacak" diye konuştu.

Bu dönemde sezaryen oranlarının pik yaptığını belirten Atıcı, şunları söyledi:

"20 sene önce sezaryen oranları yüzde 20'lerin altındayken bu ebelerin hiçbir tanesi üniversite mezunu değildi. Lise mezunu bu ebeler şakır şakır doğum yaptırıyordu. Birdenbire sezaryen oranları özel hastanelerde yüzde 90'ları, üniversite hastanelerinde yüzde 60'ları, devlet hastanelerinde yüzde 50'leri geçti, akıllara ziyan."

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de teklifin içinde elektrik piyasasıyla, Ulaştırma Bakanlığı, madenlerle ilgili maddeler bulunduğuna dikkati çekerek, "Böyle ucube bir durum yok. Öbür komisyonları lağvedelim hepsi bu komisyonda...Gerekirse ikili, üçlü bir yapı kurulsun. Bu komisyonun ebelikle ne ilgisi var? Hiçbir ilgimiz yok" şeklinde konuştu.

Konuşması sırasında Türeli, gülerek, "Hepimizin ebesi var ama onun dışında bir şey yok arkadaşlar" dedi. 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ