Düzensiz uykunun günlük hayatımıza etkisi!

Günde 7 saatten fazla ya da daha az uyuma alışkanlığı olanların, düzenli uyku uyuyanlara göre, hayatlarını daha erken yaşlarda kaybetme riskiyle karşı karşıya oldukları belirlendi. Peki düzensiz uyumanın sonuçları nelerdir.

Günde 7 saatten fazla ya da daha az uyuma alışkanlığı olanların, düzenli uyku uyuyanlara göre, hayatlarını daha erken yaşlarda kaybetme riskiyle karşı karşıya oldukları belirlendi. Peki düzensiz uyumanın sonuçları nelerdir.

İsveç'te Karolinska Üniversitesi ile Uppsala ve Örebro'daki üniversitelerden 5 bilim adamının katıldığı çalışmada, 15 yıl boyunca 70 bin İsveçli'nin uyku alışkanlıkları kayıt altına alındı. Çalışmaya, orta yaş ile yaşlı kadın ve erkekler dahil edildi. Bu çalışmaya katılan İsveçliler, uyku alışkanlıklarını, günde kaç saat uyuduklarını, çalışma hayatlarını, sağlık durumlarını ve günlük aktivetelerini hergün rapor etti.

Katılımcıların 15 yıl boyunca uyku durumları takip edildi ancak bu süre içinde 14 bin 500'ü hayatlarını kaybetti. Kayıt altında tutulan bilgilere göre, günde 7 saat uyku alışkanlığı olanların, 8 saatten fazla ya da 6 saatten daha az uyuyanlara göre, 1 yıl daha uzun yaşadığı görüldü. Bu oranın, kadın ve erkekler için aynı olduğu da vurgulandı. 15 yıl içinde ölenlerinse uyku düzenlerinin 7 saatten az ya da 8 saatten fazla olduğu açıklandı.
Yapılan bu çalışmanın yeni olduğunu belirten İsveçli doktolar, çalışmanın, uzun ve kısa süreli uyku ile erken ölüm arasındaki nedene tam olarak bir açıklama getiremediğine işaret etti. Araştırmacılar, az ya da fazla uykunun, depresyon ya da uyku apnesi gibi solunum hastalıklarından kaynaklanabileceği üzerinde durulduğunu belirtti.

Çalışma sonucundaki bulguları aktaran ve bu çalışmaya katılan doktolardan Andrea Bellavia, günde 7 saat uykunun sağlık açısından yeterli olduğunu vurguladı. Çalışmalarında, fiziksel aktivete ile uyku arasındaki bağlantıyı da ortaya koyduklarına işaret eden Dr. Bellavia, sağlıklı bir uyku için gün içinde en az 40 dakikalık yürüyüş ya da bisiklete sürme, bir hafta içinde yapılabilecek salon sporları, ya da bir saatlik ev işinin oturarak yapmanın, televizyon izlemeden daha iyi katkı sağladığını söyledi.

İsveçli doktorların çalışması, American Journal of Epidemiology adlı dergide de yayınlandı.

Manşetler