TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfü Baş, dünya buğday stoklarının eridiğini belirterek, “100-200 gram ceviz yiyerek, günlük hayatımızı sürdürebileceğiz” dedi.
Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TEMA Vakfı ve Trakya Üniversitesi işbirliğinde bu yıl 10’ncusu düzenlenen ‘Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu’ toplantısı Edirne’de başladı.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Kongre Merkezi’ndeki çalışma toplantısına Edirne Valisi Gökhan Sözer, T.Ü. Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfü Baş, AGM Genel Müdürü Hanifi Avcı, Ceviz Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yaşar Akça ve çok sayıda ceviz yetiştiricisi katıldı.
Türkiye’de ve Edirne’de ceviz yetiştirme ve geliştirme ile ilgili konuların ele alındığı toplantıda konuşan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfü Baş, dünyada buğday stoklarının eridiğini belirterek, gelecekte yaşanabilecek açlık ve kıtlıktan etkilenmemek için cevizin çok önemli bir meyve olduğunu söyledi.
Cevizin içerisinde 22 farklı vitamin ve minarel bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Baş şöyle konuştu: “Artık dünya üzerinde taşıdığı varlıkları götüremiyor, besleyemiyor.
1970’li yıllardan günümüze kadar dünyada büyük bir telaş var, bir korku var, bir heyecan var. ‘Yok oluşa mı gidiyoruz’ diye çok ciddi toplantılar var. 12 yılı aşkındır ceviz ve çevre ile ilgiliyim.
Cevizi tanıdıktan ve dünyanın gittikçe insanlarını besleyemez hale geldikten sonra TEMA Vakfında acaba farklı ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde, ceviz çok önemli bir ürün.
Çünkü 100 gramı 750 kalori, içinde 22 tane vitamin minarel var. Türkiye dışardan ciddi miktarda buğday ithal etmek zorunda kalıyor. Artan nüfus, ısınan dünya ile birlikte daha da artacak.
Demek ki günlük 100 ya da 200 gram ceviz yiyerek günlük hayatımızı sürdürebileceğiz.”
HEDEF YILDA 1 MİLYON FİDAN
Hedeflerinin yılda 1 milyon fidan dikmek olduğunu belirten Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürü Hanifi Avcı da, geçen yıl 650 bin ceviz fidanı dağıttıklarını anlattı