Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji ve İmmünoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilşad Mungan, astım rahatsızlığının tüm yaş gruplarında, her iki cinste de görülen bir hastalık olduğunu ve dünyada 235-300 milyon astımlı olduğunu belirterek " Her 12-13 erişkinin birinde hatta 7-8 çocuğun birinde de astım var " dedi.
Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Türk Toraks Batı Karadeniz Şubesi ve Düzce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen "Astım ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Dilşad Mungan, Hasta ve Hasta Yakınlarının Sorularını Yanıtlıyor" konulu konferansta konuşan Mungan, astım hastalığına yol açanlar arasında iç ortam, alerjenler, dış ortam, hava kirliliği gibi çeşitli etkenler olduğunu belirterek astım hastalığının tanısında hasta şikayetlerinin göz önüne alınarak doğru muayene yöntemleri ile nefes ölçümü, röntgen, kan ve alerji testleri ile kesin tanı konulabildiğini söyledi.
Astım belirtilerinin nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma, hışırtılı ve hırıltılı solunum şeklinde görüldüğünü vurgulayan Mungan, " Astımı tetikleyici etkenler arasında alerjenler, mesleksel etkenler, sigara, ev içi ve dışı hava kirliliği, enfeksiyonlar, müzmin üst solunum yolu hastalıkları, gastroözofagial reflü, psikoloji, ilaçlar ve besin gibi faktörler yer alıyor" dedi.
- "Çok yaygın bir hastalık"
Astım rahatsızlığının günümüzde çok yaygın olduğunu vurgulayan Mungan, şöyle konuştu:
"Dünyada tüm yaş gruplarında ve her iki cinste de görülen bir hastalıktır. 235-300 milyon astımlı hasta var ve her 12-13 erişkinin birinde hatta 7-8 çocuğun birinde de astım var. Astım ve alerjileri olanlar için ev tozu akarlarından korunma, ev hayvanları, hamam böceği, küf mantarları ve polen gibi etkenlerden korunmak için bulunulan ortamın havalandırılmasına özen gösterilerek rutubet önlenmesi gerekir. Astımın çocuklarda düzelme olasılığı daha yüksek ancak teşhis koyulma oranı daha düşük. Kulaktan duyma ot, bitki gibi besinlere alerji testi gerçekleştirilmeden başvurulmaması gerekir."