Dünyada ilki başardı, bürokrasiye takıldı

Dünyada ilk defa güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalye fikriyle tüm engellilere umut olan Bursalı bilgisayar programcısı Alper Şirvan, işe gidip gelirken kullandığı yüksek tavanlı özel engelli aracına trafikte izin verilmemesinden dolayı sıkıntı ç

Tekerlekli sandalye engellilerin en önemli ulaşım aracı. Kimi engelli vatandaşlar akülü tekerlekli sandalyeyi tercih ederken, kimileri de maddiyatsızlıktan el gücüyle giden tekerlekli sandalye kullanarak, ulaşım ihtiyaçlarını gideriyor. Bursalı 40 yaşındaki bilgisayar programcısı Alper Şirvan, güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalye fikriyle herkesin dikkatini üzerine çekmeyi başardı. Alper Şirvan'ın güneş panelleri vasıtasıyla çalışan bir tekerlekli engelli aracı fikri, Virginia Üniversitesi tarafından hayata geçirilmişti. Üniversite, Şirvan'ın fikrinden yola çıkarak prototip olarak üzerinde güneş enerjisi panellerinin olduğu tekerlekli sandalyeyi üretti. Üniversite, Şirvan'ın fikri olmasından dolayı ilk üretilen tekerlekli sandalyeyi Bursalı mucide hediye olarak takdim etti.

DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKTİ AMA TÜRKİYE'DEN İZİN ALAMADI

Güneş enerjili tekerlekli sandalye aracının mucidi Alper Şirvan, şimdi Türkiye'de sadece kendisinde bulunan yüksek tavanlı engelli aracına izin alamamanın derdinde. Özel olarak Türkiye'de üretilmesine rağmen kendi ülkesinde kendi hususi aracında rampalı aracı kullanmakta sıkıntı çektiğini dile getiren Şirvan, "Birçok engele rağmen bu araca sahip oldum. Ben bu arabayı satın aldıktan sonra üzerine bir de rampa sistemi koydurduk. Bu rampa sisteminden sonra ben gayet rahat araca biniyorum. Kimseye ihtiyaç duymadan, hiç kimseye zahmet vermeden aracıma binip gidiyorum. Babam beni her gün bu araçla işe getirip götürüyor. Bu araç, Türkiye'de bir ilk. Bir tek bireysel olarak bende var. Ben istiyorum ki, böyle bir hayali olan insanlarımız diğer engelli vatandaşlarımız da böyle bir imkana sahip olsunlar" dedi.

İZİN ÇİLESİ

Baba Hüseyin Şirvan ise oğlunu tekerlekli sandalyesiyle birlikte istediği yere götürmek için özel olarak satın aldığı aracına izin verilmemesine tepki gösterdi. Özel olarak İstanbul İkitelli'de sipariş ettiği aracı Bursa'da kullanan Hüseyin Şirvan, "Bu yüksek tavanlı bir araç. Tekerlekli sandalye ile bir engellinin, araca binmesi için tavanının yüksek olması gerekiyor. Bundan önce bende normal bir araç vardı. Haliyle tekerlekli sandalyeye direkt binemiyorduk. Alper'i kucağımda ön koltuğa bindiriyordum. Tekerlekli sandalyeyi de yanında en az bir kişi olmak şartıyla araca yerleştirebiliyorduk. Çünkü akülü sandalye çok ağır. Bu işlem günde 3 kere oluyordu. Tabi, çok büyük bir güç gerekiyor bu iş için" diye konuştu.

"POLİS BİZİ ÇEVİRSE CEZA YAZAR"

Bu araca izin verilmesi için yüzde 90 engellilik raporunun alınması gerektiğini hatırlatan Şirvan, rampalı aracın trafik polisi tarafından çevrilmesi durumunda ceza kesilebileceğini söyledi. Devletin rampalı özel engelli araçlar için yasal düzenleme yapmasını isteyen baba Şirvan, "Bu araçla ilgili sıkıntı şu. Bu aracın Türkiye'de satışı yok. Türkiye'de üretiliyor ama, tüketiciye satılmıyor. Ancak, bir yolu var. En az yüzde 90 engelli raporu varsa, yakınının kullanması şartıyla bu araca sahip olunabiliyor. Özel izinle satılıyor. Bu izinden bayiler bile habersiz. Bu yüzden ihtiyacı olan kişilerin bu yönde araştırma yapmalılar. Özel izinle bu aracı alabilirler. Mesela bu araca lift taktırmak istedik. Bu bir binek araç. M1 diye geçiyor. Hususi araçlara ne lift ne de rampa takılması konusunda şu anda yasal bir izin yok. Bazı firmalar proje hazırlamışlar. Bakanlıktan izin almaya çalışıyorlar. Ama şu anda bu rampamız yasal değil. Trafik çevirse bize ceza yazabilir. Motor muayenesine gittiğimiz zaman bu rampayla bize izin vermezler. Bunun düzeltilmesi için çalışmalar var. Umuyorum, kısa sürede düzelir" şeklinde konuştu.

Şirvan, ticari araçlara rampa konusunda izin verildiğini, bunun özel araçlara da uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Manşetler

DUYURU-5