Dünyada ikinci gırtlak nakli, Gırtlak nakli sayesinde 11 yıl sonra konuşabiliyor

ABD'de cerrahlar bir kadına gırtlak nakli yaparak, hastanın sesine kavuşmasını sağladı. California'daki Davis Hastanesi'nden yapılan açıklamada,..

ABD'de cerrahlar bir kadına gırtlak nakli yaparak, hastanın sesine kavuşmasını sağladı.
California'daki Davis Hastanesi'nden yapılan açıklamada, ses tellerinin bulunduğu gırtlak dışında, 52 yaşındaki Brenda Charett Jensen'e tiroid bezi ve soluk borusu nakli de yapıldığı belirtildi.

Ekimde yapılan ve çok zor olan ameliyat 18 saat sürdü. Ameliyattan 13 gün sonra solunum cihazı olmadan nefes alabilen Jensen, 11 yıl aradan sonra sesine kavuştu ve ilk kelimelerini söyleyebildi. 2 aylık "eğitimden" sonra da kolayca konuşmaya başladı.
Hastane, bunun dünyada yapılan ikinci gırtlak nakli olduğunu belirterek, ilk gırtlak naklinin 1998'de Ohio'daki Cleveland Kliniği'nde yapıldığını duyurdu.
Bu ameliyattan önce Jensen, cerrahi bir müdahalenin komplikasyonları nedeniyle normal nefes alamıyor ve konuşamıyordu.

Ameliyatı yapan uluslararası ekibin başındaki Dr. Gregory Farwell, "sonuçlardan memnun olduklarını" belirterek, "Gırtlak, ses ve nefes almayı sağlayan sinir ve kaslarıyla inanılmaz derecede karmaşık bir organ. Başarılı olmak için özel bir ekiple çalıştık, son yeniliklerden ve tekniklerden yararlandık" dedi.

Jensen de yaptığı açıklamada, "yeniden doğduğunu" belirterek, uzun zamandan sonra ilk kez tat ve koku alma duyusuna kavuştuğunu, yutkunmayı tekrar öğrenerek yakında yeniden normal şekilde yemek yemeyi ve içebilmeyi umduğunu söyledi.

Nakledilen gırtlak, tiroid bezi ve soluk borusu, trafik kazasında yaşamını yitiren bir kişiden alındı.

Manşetler