Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi, "Kalp Hastalıkları İle Mücadele"kapsamında bölgedeki ilkokullarda kalp taramasına başladı. Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, erken tanı ve tedaviyle ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilebildiğine dikkat çekti.
Türkiye'de büyük can ve ağır ekonomik kayıplara neden olan kalp hastalıkları ile mücadelenin en etkili, en kestirme ve en ekonomik yolunun, halkı bu hastalığa karşı uyarmak, bilinçlendirmek ve motive etmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sait Alan ;"Günümüzde kalp sağlığının daha iyi anlaşılması, tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve tedavi edici modellerdeki ilerlemelere rağmen dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıkları gelmektedir." dedi.
SİGARA İÇİMİNE DİKKAT!
Hipertansiyon, kolesterol, obezite, şeker hastalığı ve sigara kullanımı kalp sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer aldığını belirten Alan, sigara kullanımının ayrıca kalp hastalıklarına, inmeye (felç), akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olduğunu söyledi.
HAREKETSİZLİK, OBEZİTE VE BESLENMEYE DİKKAT!
Kalp hastalıklarının görülme sıklığı son yıllarda hızla artmasına karşın tıpta ve teknolojide yaşanan gelişmeler sayesinde bu hastalığın tedavisinin de geliştiğini ve kalpten ölüm oranlarının giderek azaldığını ifade eden Prof. Dr. Sait Alan, Çocukluk yaşlarına kadar inen hareketsizlik, obezite ve sağlıksız beslenmenin kalp hastalıklarına davetiye çıkardığını, hazır gıda tüketimi ve sigaranın yanı sıra stresin de kalbi vuran faktörler arasında bulunduğunu ifade etti.
Alan konuşmasını şöyle sürdürdü;"Bu nedenle kalp hastalıklarının görülme sıklığı son yıllarda hızla artıyor. Buna karşın tıpta ve teknolojide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp hastalıklarının tedavisi de hızla gelişmekte ve kalpten ölüm oranları giderek azalmaktadır." dedi.
2000 ÇOCUK TARAMADAN GEÇTİ
Alan, Kalp Hastalıkları ile Mücadele" kapsamında sağlık taramasını Diyarbakır'da başlattıklarını belirterek;" Sağlık taramasına doktorumuz Yrd. Doç. Abdulkadir Yıldız ve 1 sağlık memuru personelimizin yardımıyla yapılıyor. İlkokul çağındaki çocuklara yönelik yapılan kalp taramasında şuana kadar 2000 çocuğun taraması yapıldı. 2 çocukta Romatizmal Mitral yetersizlik, 1 Aort yetersizliği, 1 dilate kardiyomiyopati, 2 patent duktus arteriozus, 1 aort koarktasyonu, 1 ventriküler septal defekt, 1 atriyal septal defekt, 6 mitral kapak prolapsusu ve mitral yetersizlik saptandı." diye konuştu.
"TARAMAYI BÖLGEYE YAYACAĞIZ "
Alan konuşmasını şöyle noktaladı; "Bu çalışmayla doğuştan kalp rahatsızlığı, Romatizmal kapak hastalıkları ve diğer kalp damar hastalıklarının erken tanı ve tedavisi amacıyla özellikle ilkokul çağında okuyan çocuklara yönelik olarak yapıldığını, sağlık taramasını tüm bölgemize yayarak ciddi sağlık sorunlarını minimum seviyeye getirmeyi hedefliyoruz."