Ege Üniversitesi HIV/AIDS Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Deniz Gökengin, 1981'de başlayan AIDS salgınının hala durmadığını söyledi. Prof.Dr. Gökengin, Türkiye'deki AIDS'li hastaların en önemli sorunlarının ilaç ve sigorta sorunu olduğunu belirterek, “Direnç gelişmiş, geçmişte çok tedavi kullanmış hastalarda Türkiye'de kullanabileceğimiz ilaç neredeyse hiç yok. İlaçların gelmesini yürek çarpıntısıyla bekliyoruz. HIV pozitifli hastalara ayrıcalık tanınmalı, doğrudan doğruya bu tür hastalığa sahip olmak sigorta kapsamına alınmakla eşdeğer olmalı” dedi.
Dünya AIDS Günü olarak kabul edilen 1 Aralık'ta bir kez daha hastaların her türlü sorunu gündeme getirilirken, AIDS salgının 29 yıldır sürdüğü bildirildi. Yıllardan bu yana HIV pozitif hastalarının tedavilerinin yanında sosyal sorunlarının çözümüylü de uğraşan Prof.Dr. Deniz Gökengin, daha önce vakaların olduğu bilinmesine karşın dünyada AIDS salgınının başlama yılının 1981 olarak kabul edildiğini, bazı ülkelerde vakalarda azalma olduğunun söylendiğini, bazı ülkelerde ise yeni yeni artmaya başladığını kaydetti.
Dünya genelinde bir duraksama var gibi görünse de salgının hala sürdüğünü belirten Prof.Dr. Deniz Gökengin, Türkiye'de ilk vakanın 1985 yılında görüldüğünü hatırlattı. Prof.Dr. Gökengin, Sağlık Bakanlığı'nın bu yıla kadar aktif takipteki hastaları sormadığını, ilk kez kendilerinden hastalarla ilgili tanı tarihinden aldığı tedavilere kadar pekçok parametrenin istendiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 279'u 2010'un ilk 6 ayında yeni tanı almış, 1985'ten bu yana Türkiye'de toplam 4177 HIV pozitifli hasta görüldüğünü kaydeden Prof.Dr. Deniz Gökengin, tedavide ilk yıllara göre çok önemli yol katedildiğini söyledi.
30 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, her yıl en az bir milyon kişiye HIV bulaştığını ve bugüne kadar 30 milyondan fazla kişinin AIDS yüzünden öldüğünü belirtti.
Özel, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, insan vücudunun bağışıklık sistemini çökertip, normal şartlarda kolaylıkla mücadele edebileceği mikroplara karşı direnemeyecek duruma getiren virüsün (HIV), AIDS hastalarının basit bir enfeksiyon karşısında bile hayatlarını kaybetmelerine neden olduğunu ifade etti.
Her yıl en az bir milyon kişiye HIV bulaştığını ve bugüne kadar 30 milyondan fazla kişinin AIDS yüzünden yaşamını yitirdiğine dikkati çeken Özel, yalnızca 2009 yılında 1,8 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi. Özel, sürdürülen mücadeleler, bilinçlendirme çalışmaları ve sivil toplum örgütlerince yürütülen projeler sayesinde AIDS hastalığının yayılma hızının giderek azaldığına dikkat çekti.
Özel, şunları kaydetti:
''Birleşmiş Milletler AIDS ile Mücadele Kuruluşu'nun (UNAIDS) 182 ülkeden gelen veriler ile hazırladığı Uluslararası AIDS 2010 Raporu sonuçlarına göre, dünya genelinde hastalık beklenenden daha olumlu bir seyir izlese de 2009 yılında dünya genelinde 2,5 milyonu 15 yaşın altındaki çocuklardan oluşan toplam 33,3 milyon insanın AIDS virüsü ile yaşadığı ve bunların 15,9 milyonunu kadınların oluşturduğu görülmektedir.
AIDS yalnızca sağlık sorunu değil, aynı zamanda toplumsal bir sorundur. AIDS'in azaltılması ve hatta dünya üzerinden kaldırılması için hükümetlere, sağlık meslek örgütlerine ve sivil toplum örgütlerine önemli görevler düşmektedir. Özellikle Afrika kıtasında ciddi boyutlara ulaşmış olan AIDS, gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle milyonlarca genç kadını ve dolayısıyla milyonlarca yeni doğanı etkilemektedir.
Bu açıdan, erken teşhis ve gerekli tedavi yöntemlerinin eksiksiz ve uygun maliyetle halka ulaştırılması çok önemlidir. Dolayısıyla AIDS ilaçları üzerindeki patent ve veri koruması kaldırılmalıdır. Dünyanın güçlü devletleri, bir kıtayı yok olma noktasına getirmiş bu hastalıkla mücadele etmek için daha aktif işbirliği sergilemelidir.''
Öte yandan, virüs taşıyan kişilere karşı ''ayrımcılığın'' mutlaka önlenmesi gerektiğine dikkati çeken Özel, ''AIDS'ten gerekli önlemleri alarak korunmak mümkündür, ancak unutulmamalıdır ki hastalık ancak kan yoluyla ve cinsel yolla bulaşmaktadır. Bu nedenle hastalığa yakalanmış kişiler toplumdan dışlanmamalıdır'' uyarısında bulundu.
Özel, Türk Eczacıları Birliği'nin, AIDS konusundaki toplumsal bilincin yükselmesi, konuya ilişkin farkındalığın artırılması için her türlü girişimi desteklediğini belirterek, tüm sivil toplum örgütlerini, Türkiye ve dünya için son derece tehlikeli olan bu hastalığa karşı birlikte hareket etmeye çağırdıklarını bildirdi.