Dünya standartı Medical Park'a üst gelirli hastayı çekti

Türkiye genelinde 17 ayda 14 hastane kuran Medical Park Hastaneler Grubu, büyümedeki hızını akreditasyon alırken de gösterdi. Grup, sağlıkta uluslararası kalite standartlarını temsil eden Joint Commission International (JCI) kuruluşunun akreditasyon belge

Türkiye genelinde 17 ayda 14 hastane kuran Medical Park Hastaneler Grubu, büyümedeki hızını akreditasyon alırken de gösterdi. Grup, sağlıkta uluslararası kalite standartlarını temsil eden Joint Commission International (JCI) kuruluşunun akreditasyon belgesini, 2'si ön denetimsiz olmak üzere 4 hastaneye birden aldı.

Medical Park Hastaneler Grubu Kalite İyileştirme ve Geliştirme Direktörü Güler Çakmak, "Antalya ve Göztepe'deki hastane komplekslerinde ön denetime girmeden 6 ayda, Bahçelievler ve Bursa'da ise 1-2 yıllık bir süreç sonunda toplam 4 hastaneyle birden akredite olduk. Türkiye'de bu kadar kısa zamanda akredite olan başka bir örnek yok" dedi. 2010'da Gaziantep, Samsun ve Ordu'daki hastanelerin de akredite olacağını belirten Çakmak, akreditasyonlar sayesinde Medical Park'a gelen üst gelirli hasta sayısının bir önceki yıla göre yüzde 20 arttığını söyledi.  

Akredite maliyeti ortalama 1 milyon TL

Akreditasyonların tüketiciler için önem taşıdığını belirten Çakmak, "Medical Park'ın hem akredite olması hem de SGK'lı hastalara hizmet vermesi önemli bir kriter. Yüzde 97'si SGK'lı olan bir hasta grubuna hizmet veriyoruz. Tüketiciler 'Aynı standartlara sahip diğer özel hastanelere 800 lira verip MR testi yaptıracağıma, sigorta imkânımla aynı hizmeti 80 lira karşılığında alırım' diye düşünüyor. Üst gelirli hastalar da SGK kapsamında muayene olmaya başladı" dedi.

Akredite olmanın maliyetinin ortalama 1 milyon TL olduğunu kaydeden Çakmak, şunları söyledi: "Çalışanların eğitilme maliyetleri, teçhizat ve teknik sistemler akreditasyon alındığı takdirde ekstra maliyet gerektiriyor. Örneğin hastaneye 1500 vatlık bir jeneratör almak istediğimizde JCI kontrole gelip, 'Hastanenizin yatak kapasitesine göre 30 bin vatlık almanız gerekir' diyor. Böylece maliyetlerimiz 10 lirayken 30 liraya çıkıyor."  

Sağlık turizmine katkı sağlayacak

Yakın zamanda Anadolu'da da akredite olmuş hastanelerle hizmet vereceklerini söyleyen Çakmak, akreditasyonun sağlık turizmi açısından faydalı olacağını ifade etti. Yabancıların akredite olmuş hastanelere gitmeyi tercih ettiklerini belirten Çakmak, "Akredite olan Antalya ve Bursa'daki hastanelerimiz turizme katkıda bulunacak. Antalya turizm merkezi. Bursa ise Arap ve Çinli turistlerin ilgi odağı. Doğuda yapacağımız hastane yatırımlarıyla Azerbaycan, Suriye ve Irak gibi komşu ülkelerden hasta çekeceğiz. Bu hastanelerimiz de akredite olacak ve bu sayede Anadolu'da bir ilke imza atacağız" dedi.

 

 

Türkiye'de 24 akredite hastane var

Sağlıkta uluslararası kalite standartlarını temsil eden Joint Commission International (JCI) dünyada 60'tan fazla ülkede sağlık kuruluşlarını denetleyerek akredite ediyor. 1998 yılından beri ABD dışındaki ülkelerde, çağdaş ve uluslararası sağlık standartlarını tanımlayan, bu standartlara uygun olan sağlık kurumlarını akredite eden ve düzenli aralıklarla denetleyen JCI hasta ve tesis güvenliği, enfeksiyonların ve yanlış uygulamaların önlenmesi, hasta ve yakınlarının korunması ve bilgilendirilmesi, kişisel hak ve gizliliklerinin korunması, bakım vericilerin ve uygulayıcıların yetkinlikleri ve diploma onayları, tetkik ve tedavi sonuçlarında doğru ve zamanında hizmet gibi konularda standartlar geliştiriyor. Türkiye'de 24 tane akredite olmuş hastane bulunuyor.

Manşetler