Dünya Hipertansiyon Günü

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Koray Aberk, ailede yüksek tansiyon olması,..

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Koray Aberk, ailede yüksek tansiyon olması, 40 yaşın üzerinde bulunma, şişmanlık, sigara kullanımı, gebelik, şeker hastalığı ve ailede şeker hastası olmasının hipertansiyon hastalığı açısından risk oluşturduğunu bildirdi.

Aberk, '17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü' dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kalbin kasılması sırasında ölçülen kan basıncının, 'büyük tansiyon', kalbin gevşemesi esnasında ölçülen kan basıncının ise 'küçük tansiyon' olarak tanımlandığını anımsattı.

Hem büyük hem de küçük tansiyonun normalden fazla olmasına, yani 140/90 mmHg'nin üzerinde olmasına 'hipertansiyon' denildiğini ifade eden Aberk, şunları belirtti:

'Ülkemizde hipertansiyon oldukça yaygın bir problemdir. Erişkin her 3 kişiden birinde hipertansiyon vardır. Kadınlarda erkeklerden daha sıktır. 60 yaşın üzerinde hipertansiyon görülme sıklığı yüzde 60-80'lere kadar yükselmektedir. Ülkemizde, hipertansiyon görülme sıklığı yüksek olmasına rağmen, hastaların sadece yüzde 40'ı bunun farkındadır. Ailede yüksek tansiyon olması, 40 yaşın üzerinde olma, şişmanlık, sigara kullanımı, gebelik, şeker hastası olma ve ailede şeker hastası olması hipertansiyon hastalığı açısından risk oluşturur. Tansiyonun doğru ölçülebilmesi için; Ölçümden kısa süre önce sigara veya kahve içilmemeli, kişi dinlenmiş olmalı, ölçüm sırasında manşon kalp seviyesinde tutulmalı, ölçüm cihazının manşonu uygun boyutta olmalıdır.'

Aberk, hipertansiyonun çoğu kimsede belirti vermeden sinsice yıllarca devam edebildiğini, ancak, vakaların küçük bir kısmında ilk zamanlarda 'baş ağrısı (belli belirsiz, tekdüze), baş dönmesi nöbetleri, zaman zaman burun kanamaları' şeklinde görüldüğünü bildirdi.

Bu belirtilerin çoğu zaman hipertansiyon ilerlemiş ve yüksek sınırlara gelmiş olduğunda ortaya çıktığını bildiren Aberk, şunları ifade etti:

'Eğer bir kişide kan basıncı şiddetli derecede yükselmişse yukarıda sayılan belirtilere ilave olarak, baş ağrısı, görme bozukluğu, mide bulantısı ve kusma belirtileri ortaya çıkar. Hipertansiyon tedavi edilmediğinde komplikasyonları açısından tehlikelidir. Yüksek tansiyon sinsi bir hastalıktır. Bu özelliğinden ötürü her yaşta görülebilir. Belirti vermeden ortaya çıkar. Yüksek tansiyon kontrol altına alınmazsa, kalp hastalığı, felç, boyun ve bacak damarlarında tıkanma, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, görme kaybına neden olabilir.'

- HİPERTANSİYONLA BAŞA ÇIKABİLMEK İÇİN NE YAPMALI?-
Aberk, tansiyon yüksekliği olan bütün hastalara yaşam tarzıyla ilgili değişiklikler önerildiğini kaydederek, şu tavsiyelerde bulundu:

'Kişi sağlıklı olduğu kiloyu bilmeli ve o kiloda kalmalıdır. Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Meyve ve sebze tüketimi artırılmalı, doymuş ve total yağ tüketimi azaltılmalıdır. Tansiyon ilaçları kullanılıyorsa doktorun önerdiği şekilde düzenli alınmalıdır. Sigara kullanımına son verilmelidir. Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz yapılmalıdır.'

sondakika.com

Manşetler

DUYURU-4