SİNAN ÖZMÜŞ - Prof. Dr. Emin Kansu, Uluslararası Hematoloji Derneği (International Society of Hematology- ISH) Başkanlığına seçilen ilk Türk bilim adamı oldu.
Prof. Dr. Kansu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin 1946 yılında kurulduğunu, en eski kan hastalıkları derneği olduğunu söyledi.
Derneğin dönemin ünlü bilim insanları ve hematolojiye büyük katkılar yapmış kişiler tarafından kurulduğunu dile getiren Kansu, kurucuları arasında Cerrahpaşa Hematoloji Bölüm Başkanlığını yıllarca yapan Prof. Dr. Orhan Ulutin'in de bulunduğunu bildirdi.
Derneğin 5 kıtada 192 ülkeden 4 bin 500'ü aşkın üyesi bulunduğunu vurgulayan Kansu, hem kişilerin hem de ulusal hematoloji derneklerinin ISH'ye üye olabildiğini, Türk Hematoloji Derneği'nin de kuruluşundan beri derneğe üye olduğunu kaydetti.
- Tek aday olarak gösterildi
Kansu, kendisini dernekle tanıştıran kişinin 1980 yılında Orhan Ulutin olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
"Dernekte 34 yıla yakın çeşitli görevlerde bulundum. Sayın Ulutin ile Türkiye'yi temsil ediyordum. Her kongrenin eğitim planlamasını yapan, hangi konuların konuşulacağını ve kimlerin katılacağını belirleyen eğitim komisyonuna uzun yıllar hizmet verdim. Başkanlığa gelen süreçte derneğin her türlü idari ve bilimsel komite görevlerinde yer aldım. Çok da zevkle bunu götürdüm."
Derneğin iki yılda bir dünya kongresi düzenlediğine işaret eden Kansu, bu yıl 35. ISH Kongresi'nin Çin'in başkenti Pekin'de yapıldığını söyledi.
Kongrede başkanlık için tek aday olarak gösterildiğini ve oybirliği ile seçildiğini dile getiren Kansu, şöyle devam etti:
"Şimdiye kadar bir Türk ISH başkanlığına gelmemişti. Türkiye'yi temsilen, dünyayı yöneten kan hastalıkları derneğinin başında olmak gurur kaynağı. Derneğin dünyada etkinliğini daha da artırmaya çalışacağım. Dünya başkanının dengeyi çok iyi sağlaması, demokratik olması lazım. Elimden gelen özeni 4 sene boyunca göstereceğim."
- Yapmayı planladığı projeler
Kansu, görev süresinde gerçekleştirmek istediği projeler bulunduğunu dile getirerek, ilk olarak iki yılda bir yapılan dünya kongrelerinin ara zamanlarını bölgesel toplantılarla doldurmak istediklerini belirtti.
Bilimin hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ettiğinin altını çizen Kansu, "Özellikle genç hematologları, yani henüz 40 yaşın altında olan, hematolojiye gönül vermiş, araştırmaya başlamış kişileri devamlı güncel bilgilerle donatmak gerekiyor" dedi.
Derneğin atıl kalan web sitesini yenileyerek aktif bir internet sitesi oluşturmayı düşündüğünü anlatan Kansu, Zambiya'daki bir hematoloğun siteye girdiği zaman en güncel bilgiye ulaşmasını arzu ettiğini söyledi.
- Üye listesi yenilenecek
Üye listesini de yenileyeceklerini ifade eden, "Etik kavramına çok önem veriyoruz. Bazı ülkelerde kendi kültürüne göre yayınlarda sapma olabiliyor. Yayınlar çıktı sanılırken, çıkmadığı anlaşılıyor. Etik kurallar için bir kitapçık hazırlayacağız. Çalışma grubu oluşturacağız. Böylece "Hematoloji etik kuralları bunlardır' diyeceğiz. Ortak bir dil yapmaya çalışacağız" diye konuştu.
Derneğin kongrelerden elde ettiği gelirde bir miktar azalma olduğunu belirten Kansu, kurs, sempozyum ve çalıştaylar düzenleyerek finans durumunu düzeltmek isteğini kaydetti.
Kansu, derneğin kar amacı gütmeyen bir dernek olduğunu, gelirin genç bilimcilere burs vermede kullanılacağını bildirdi.
- Emin Kansu kimdir
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1970'te bitiren Kansu, ABD'de çalıştı, 1988'de profesör oldu. 1979'da TÜBİTAK Teşvik Ödülü, 1985'te Sedat Simavi Sağlık Bilimleri Ödülü, 1987'de Eczacıbaşı Bilim Ödülü ve 1997'de TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü alan Kansu, 1995 yılında Türkiye Bilimler Akademisi asli üyeliğine seçildi.