DSÖ'den diş tedavisine ayar

DSÖ, doğaya bırakılacak olan civa miktarının azaltılması için amalgam çağrısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) komisyonlarından biri, dünya çapında diş tedavisinde yeri olan amalgam kullanımının azaltılması ve bu sayede doğaya bırakılacak olan civa miktarının azaltılması çağrısında bulundu.

Doğaya bırakılacak civa miktarını azaltmak için amalgam dolgu kullanımının azaltılması çağrılarına karşın, alternatif dolgu materyallerinin halen çok pahalı olduğu ve güvenilir olmadığı da ifade ediliyor

Medimagazin internet sitesinden Doç. Dr. Çağatay Barut’un haberine göre, Global Ağız Sağlığı Programı Sorumlusu Dt. Poul Erik Petersen, “Medscape Medical News”e yaptığı açıklamada, çevresel açıdan bakıldığında dental amalgam kullanımının azaltılması gerektiğini söyledi.

Dt. Petersen, Birleşmiş Milletler’in dünya çapında civa kullanımını azaltmaya yönelik çabaları kapsamında gerçekleştirilen iki günlük konferansa başkanlık yaptı. DSÖ, konferans sonuçlarını 11 Ekim 2011 tarihinde bir rapor olarak yayınladı.

İsviçre’nin Cenevre kentinde 16-17 Kasım 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilen bir toplantıda 15 ülkeden 29 uzman, dental amalgam kullanımı sonucunda atmosfere, toprağa ve suya her yıl 180-240 ton civa karıştığını açıklamıştı. Yılda 80-100 ton civanın geri kazanıldığı ya da güvenli bir şekilde imha edildiği biliniyor. Ancak, amalgam kullanımın tamamen bırakılamayacağı, çünkü alternatif dolgu materyallerinin halen çok pahalı olduğu ve güvenilir olmadığı ifade edildi.

Raporda, yeni dolgu materyallerinin geliştirilmesi gerektiği belirtilerek, dolgu materyallerinin koruyucu hizmetlerin etkin kullanımıyla azaltılmasının önemli olduğu vurgulandı.

ETKİN KORUYUCU HİZMETLER YETERSİZ

Ancak, Amerikan Diş Hekimleri Birliği Sözcüsü Dt. Rodway Mackert yaptığı açıklamada, dental amalgam kullanımını azaltmanın çok gerekli olmadığını, zira bu şekilde doğaya bırakılan civa miktarının ihmal edilebilecek düzeyde düşük olduğunu belirtti.

Orta ve düşük gelir düzeyi olan ülkelerde diş çürüklerinin giderek artan ölçüde problem teşkil ettiği, bu durumun Batı tarzı tüketim tarafından körüklendiği kaydedildi. Ancak, buna karşın etkin koruyucu hizmetlerin henüz yeterince devreye girmediği de biliniyor. Sonuç olarak, bu ülkelerdeki dolgu maddesi ihtiyacının artması bekleniyor.

Manşetler

DUYURU-4